Convergència ha anunciat avui que convocarà, un dissabte del mes de maig, una consulta vinculant perquè la militància decideixi si vol que el partit abordi el proper congrés com una renovació ordinària o com un procés de fundació d'un nou espai de centre.

Així ho ha explicat el coordinador de règim intern, Francesc Sánchez, i el president del grup parlamentari de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Executiva Nacional del partit.

La primera setmana de maig la direcció del partit presentarà davant del consell nacional una proposta de consulta i de pregunta a la militància. Serà, segons ha explicat Sánchez, una pregunta clara i amb caràcter vinculant que s'està estudiant obrir d'alguna manera també als simpatitzants.

No serà la pregunta d'Unió

Un superdissabte, en paraules del coordinador de règim intern del partit, en què s'obriran tots els locals de la formació arreu del territori per posar-hi les urnes, després d'una campanya prèvia, i en el qual es plantejarà una pregunta "efectiva i clara, atès que té repercussions jurídiques i polítiques molt importants". "No serà la pregunta d'Unió", ha reblat el coordinador.

Això donarà peu a un document de síntesi que es presentarà al congrés del partit, la qual cosa obligarà a traslladar al juliol aquesta cimera prevista inicialment per al primer cap de setmana de juny. Quinze dies després del congrés, es decidiran els òrgans de direcció.

El Govern depèn del referèndum

D'altra banda, Homs ha destacat que, tot i que al Congrés dels diputats s'havia volgut donar per superat el debat sobre el referèndum català, ara mateix "hi haurà o no govern en funció d'això". "Pedro Sánchez sap que nosaltres estem disposats a facilitar que hi hagi un president a canvi que es deixi votar al poble de Catalunya, i allà no som només nosaltres, sinó la majoria de diputats catalans al congrés, sense els quals no hi ha investidura", ha assegurat Homs.

Homs ha assegurat que canviar el govern del PP és ara mateix "imprescindible" i que no aconseguir tirar endavant la investidura seria un fracàs per al sistema polític espanyol. "L'Estat espanyol té mecanismes legals suficients per organitzar una consulta al poble de Catalunya, el que passa és que s'ha d'acceptar el principi democràtic", adverteix.

Superministre

El responsable de DiL ha anunciat així mateix que demanarà la compareixença del "superministre" Cristóbal Montoro per donar explicacions sobre els anomenats papers de Panamà.