El PP beu del conflicte per alimentar el seu electorat. "Sempre s'ha de provocar els totalitarismes en nom de la democràcia". Cayetana Álzarez de Toledo repeteix cada vegada que té l'oportunitat aquesta afirmació, una defensa de la seva estratègia de provocació permanent. La campanya i precampanya de la cap de llista del PP per Barcelona ha resseguit els punts calents de les protestes contra la sentència als líders independentistes: l'acampada de la plaça Universitat, la Prefactura Superior de la Policia Nacional de la Via Laietana, la plaça major de Vic o fins i tot els estudis de Televisió de Catalunya. Aquest divendres, en l'últim dia de la cursa cap al 10-N, ha coronat el tour a la plaça Urquinaona, "la zona 0 de la revolta", en paraules de Josep Bou

cayetana álvarez de toledo  acn

Des del mig de la plaça que el divendres 18 d'octubre va convertir-se en una autèntica trinxera, la candidata popular, el regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, i el president del PP català, Alejandro Fernández, han pujat a una petita tarima per denunciar que l'independentisme és violent i advertir que l'únic que pot salvar el país de les urpes del "separatisme" és el PP: Ho han fet acompanyats de representants de les entitats anti-independentistes Societat Civil Catalana i Cataluña Suma. 

Micròfon en mà, Cayetana ha arrencat el discurs amb una clatellada a Albert Rivera. "No he vingut a reposar el seu panot", en referència al tros de rajola que va dur al debat de dilluns. Ara bé, qui més ha rebut no ha estat el president de Ciutadans, sinó, a parts iguals, l'independentisme i Pedro Sánchez. 

Al president espanyol en funcions l'ha advertit que el PP el farà "responsable si hi ha catalans que no poden votar". Els populars asseguren que la intenció del Tsunami Democràtic és impedir que es pugui accedir als col·legis electorals, cosa que ja ha negat la pròpia plataforma. De fet, el PP ha impugnat davant les juntes electorals provincials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona la convocatòria prevista per aquest dissabte, dia de reflexió. Cayetana també ha retret a Sánchez que no hagi previst que els policies nacionals i guàrdia civils desplaçats a Catalunya aquests dies puguin exercir el seu dret a vot. I ha instat la Junta Electoral a posar-hi remei. 

Aprofitant l'escenari, tant ella com els qui l'han precedit -Bou i Fernández- han dibuixat un escenari "desolació absoluta", "un horror viscut aquí, que ha trencat un dels mites de l'independentisme, que és el seu amor a Catalunya". 

Crítica velada al PP de Rajoy

Cayetana desperta recels no només entre els simpatitzants i votants de partits contraris, sinó a les pròpies files del PP català, sobretot d'alguns dirigents històrics indignats amb algunes de les declaracions públiques que ha fet la seva candidata qüestionant actituds passades. 

Lluny de rectificar, l'últim dia de campanya ha tornat a denunciar "l'abandonament de Madrid" al llarg de molts anys i ha volgut "homenatjar la resistència democràtica a Catalunya, aguantant dècades d'assetjament". Encara ha anat més enllà, demanant "perdó als demòcrates que s'han sentit desemparats" i comprometent-se a que "això no tornarà a passar". 

Ni una paraula, això sí, de la detenció per presumpta estafa d'un dels membres de la seva llista electoral, aquest matí al Maresme.