L’absència de la majoria de caps de llista no ha restat tensió al debat electoral de TVE d’aquest dimarts al vespre. Les intervencions han estat marcades especialment pel duel PP-PSOE per liderar el futur govern espanyol i pel front dels partits unionistes en contra de l’independentisme.

La que més ha jugat aquestes dues cartes ha estat Cayetana Álvarez de Toledo (PP), que ha protagonitzat la majoria d’enfrontaments. No ha perdut cap ocasió per carregar contra la representant del PSOE María Jesús Montero: atur, impostos, suposats pactes amb l’independentisme... L’ha posat contra les cordes exigint reiteradament que descartés en directe un possible indult als presos i que negués l’existència d’una Espanya plurinacional.

Álvarez no ha obert front directament contra Gabriel Rufián (ERC), l’únic representant d’un partit català, però sí que s’ha defensat amb duresa de qualsevol acusació desacreditant-lo, una i altra vegada, amb l’argument que “vol trencar Espanya".

Rufián ha denunciat la “injustícia” de l’existència de presos polítics i les condemnes dels joves d’Altsasu. L’afirmació ha despertat tanta indignació entre les candidates del PP i Cs que el moderador s'ha vist obligat a intervenir per demanar que es deixés parlar el republicà. La necessitat de diàleg ha estat l’altra pota del discurs de Rufián, que s’ha rebut entre riures d’Álvarez i d’Inés Arrimadas, representant Cs.

Per la seva banda, la dos d’Albert Rivera ha perdut part del seu paper habitual a mans de Cayetana i se l’ha vist desdibuixada en la majoria d'intervencions. S’ha dedicat a assenyalar el “perill públic” que suposa un altre govern de Sánchez i les “agressions i insults” que pateix l’unionisme a Catalunya.

Amenaça de tribunals

Un altre dels moments més aspres del debat ha estat un intercanvi d'acusacions entre Irene Montero (Podemos) i Cayetana. La popular ha arribat a amenaçar en directe Montero amb dur-la als tribunals per haver-la acusat de “justificar la violació”. Montero havia criticat les polítiques del PP en contra de l'avortament: “Quan et violin vindrà una dona com Cayetana Álvarez de Toledo a dir-te: ‘No és per tant, jo no dic que sí fins al final’”.

La recepta del PNB

El candidat del PNV, AItor Esteban, ha estat l'altre gran abanderat del diàleg entre el govern espanyol i les "realitats nacionals", tant Catalunya com el País Basc. "Aquesta situació ve de fa molt temps, fins i tot, segles", ha dit, aconsellant que "com abans ho enfrontem amb diàleg millor".

La seva proposta s'ha resumit en tres elements: reconeixement nacional, bilateralitat i àrbitre neutral, deixant fora de joc el TC com a solució als conflictes dins de l'Estat. A més, també ha advocat per una sortida que passi per les urnes: "Tard o d'hora qui ha de decidir és la ciutadania".