Una de les moltes raons per les quals el PP va decidir cessar Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu de la formació al Congrés va ser l'obstinació de l'encara diputada per portar al Tribunal Constitucional la decisió de la presidenta del Congrés de retirar del diari de sessions l'expressió "fill d'un terrorista" referida a Pablo Iglesias. La direcció popular es va oposar a la iniciativa, entre altres qüestions, pel seu elevat cost, uns 30.000 euros, segons el partit. Aquesta negativa, no obstant això, no serà un impediment per aÁlvarez de Toledo, que ja ha trobat qui li pagui el recurs d'empara.

Lliures i Iguals, plataforma que un dia va impulsar la mateixa Álvarez de Toledo, ha iniciat una col·lecta per sufragar el recurs davant del Tribunal Constitucional. L'associació ha indicat que el recurs afirma que l'expressió "fill d'un terrorista", referida a Pablo Iglesias, és veritable i que "la veritat no atempta contra el decòrum parlamentari".

"Valor moral i polític"

El cost del recurs és de 15.730 euros i per això, a més d'utilitzar els seus propis fons, l'associació ha decidit obrir una col·lecta de finançament col·lectiu per ajudar a costejar-lo. Lliures i Iguals afirma que, des que es van produir els fets, "la direcció del PP va acollir amb renuència aquestes paraules del seu portaveu i, especialment, la possibilitat que sobre ella s'entaulés una pugna legal". Fa unes setmanes, explica, el partit li va comunicar que no assumiria el cost del recurs.

Lliures i Iguals afirma que ha decidit pagar el recurs pel seu "valor moral i polític". El comunicat està firmat per Félix de Azúa, Roberto Blanco Valdés, Albert Boadella, Dolors Caminal, Arcadi Espada, Mercedes Forts, Santiago González, Andrés González, Carmen Iglesias, Federico Jiménez Losantos, Carmen Ladrón de Guevara, Joaquín Leguina, Xavier Pericay, Miguel Ángel Quintana Paz, Fernando Savater, Gabriel Tortella, Andrés Trapiello, Mario Vargas Llosa, Francisco Vázquez i Francisco Sosa Wagner.

Marquesa i terrorista

L'objecte del recurs es remunta al passat 27 de maig, quan la llavors portaveu parlamentària del PP va respondre a Iglesias, que li recordava una vegada i una altra el seu "títol de marquesa", que els fills no són responsables del que facin els pares i que ell és "el fill d'un terrorista". "A aquesta aristocràcia pertany vostè, a la del crim polític," va proclamar.

Va ser llavors quan la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va intentar sense èxit que Álvarez de Toledo retirés les seves paraules, així que figuren al Diari de Sessions amb una nota al peu que diu que les paraules estan retirades per la presidenta.

L'associació afirma que el recurs no pretén "protegir el contingut del missatge". "El fonament del seu recurs és que un fet objectiu, constatable i fins i tot assumit de manera orgullosa per pare i fill no pot ser titllat d'opinió que afecti al decòrum parlamentari", diu el comunicat. Adverteix, a més, que "quan un fet vergonyós adquireix l'estatut d'opinable, s'aplana el camí cap al seu definitiu esborrament de la història", és a dir, "el negacionisme".

Agraïda

Álvarez de Toledo ha donat les gràcies a Lliures i Iguals "per defensar el dret dels espanyols a dir la veritat, també quan afecta l'esquerra. Per anivellar el tauler", ha manifestat. En el seu blog, l'exportaveu ha subratllat que no vol "retrocedir" i per això va presentar aquest recurs.