A La Moncloa passen de puntetes per damunt la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que també ha tingut efectes immediats sobre Carles Puigdemont i Toni Comín, ja acreditats com a eurodiputats. Aquest divendres, la portaveu en funcions Isabel Celaá ha evitat grans valoracions sobre les decisions judicials europees, ni ha volgut aclarir què farà l’Advocacia de l’Estat en les seves al·legacions. En el terreny polític, però, sí que ha promès canviar d’etapa i deixar enrere la judicialització. “No convertim en obstacle el que no ho és i no ho ha de ser”, ha reclamat als republicans, sent conscients que ho complica tot. Per això tot és prudència.

Amb les negociacions congelades, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, la dirigent socialista ha admès que “determinades forces independentistes la van percebre com una victòria personal” i que això “estableix algun obstacle”. Per això ha demanat que això no sigui un “obstacle” i que se separin els àmbits de la política i la justícia. “Si durant molt de temps hem afirmat que s’estava judicialitzant la política, ara que podem tenir un camí polític, ho judicialitzarem?”, s’ha preguntat. “Seguim pel camí polític”, ha instat. Ha sostingut que, per part del PSOE, “no serà cap obstalce per continuar construint políticament la trobada”.

En aquest sentit, Isabel Celaá s’ha hagut d'aferrar a les paraules d’Oriol Junqueras demanant que no s’aturin les negociacions amb el PSOE per la investidura. “Seguim treballant en l’àmbit polític en l’àmbit de tenir un govern com abans millor; millor la setmana que ve que l’altra”, ha insistit. “Si és compartit per l’altra part, això arribarà a bon port”, ha assenyalat.

La portaveu en funcions ha estat preguntada de forma reiterada pel rol que adoptarà l’Advocacia de l’Estat, després que el Suprem hagi obert un termini de presentació d’al·legacions. I Celaá no ho ha deixat clar, s’ha limitat a dir que ajudarà a fer complir aquesta resolució, sense especificar com. Per ara, ha insistit, els serveis jurídics de l’Estat estan estudiant la decisió judicial “detingudament”. En tot cas, actuarà “pels principis de legalitat i buscant l’interès general”. Quan s’hagi pres una decisió, ja s’informarà.“Tornem al camí de la política, que és el nostre”, no s’ha estat de dir.

La dirigent socialista ha lamentat que la situació actual és “resultat d’un tractament inadequat de problemes polítics a través d’àmbits judicials”, responsabilitzant-ne el govern de Mariano Rajoy. Davant d’aquesta via, ha insistit en la seva proposta de “diàleg dins la llei”. En tot cas, ha deixat clar que no contemplen “cap pla B”.