Aquest diumenge se celebraran eleccions al Parlament de Catalunya i del resultat de les urnes dependrà el taulell polític espanyol. A Madrid, la gran pregunta que fan els periodistes al govern espanyol i membres del PSOE és quins incentius poden tenir Esquerra Republicana i Junts per Catalunya de mantenir dempeus Pedro Sánchez a la Moncloa si alguna de les dues formacions independentistes (o totes dues) queden fora del futur Govern. Aquest dimarts li ha tocat respondre a Pilar Alegría, portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez. “Som perfectament conscients de quins són els números al Congrés dels Diputats”, ha manifestat, a banda de treure pit que en la legislatura anterior i l’actual el PSOE “ha demostrat de manera ferma i clara que podem arribar a consensos amb diversos grups per aprovar mesures”.

🔴 Debat TV3 Eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora
 

 

Haurem de continuar amb aquesta dinàmica”, ha assenyalat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. Dit això, ha animat els catalans a votar en les pròximes eleccions del diumenge per “obrir una nova etapa a Catalunya”, i no pas pel “bloqueig”. “El vertaderament fonamental és esperar i respectar el vot dels catalans”. La sala de màquines de la Moncloa, amb els micròfons apagats, no es pronuncia de forma gaire diferent de quan estan encesos. Insisteixen que la primera prioritat de Pedro Sánchez en aquestes eleccions és que les guanyi Salvador Illa. I la segona és que l’independentisme no sumi majoria absoluta.

Fins i tot esperen que, encara que l’independentisme sumi majoria absoluta, es produeixi una situació de bloqueig a Catalunya si la inclusió imprescindible d’Aliança Catalana en l’equació dinamita qualsevol possibilitat d’acord en aquest bloc. No s’atreveixen a fer, a hores d’ara, més lectures sobre l’escenari posterior al 12-M.

Fa unes setmanes, el cercle de confiança de Pedro Sánchez sí que s’envalentia a fer anàlisi d’una situació que encara no s’ha arribat. Des del govern espanyol manifestaven llavors que podrien mantenir lligats Junts per Catalunya i Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats a canvi de contrapartides si un d’ells (o els dos) queden fora d’un govern presidit per Illa. Posaven com a exemple Bildu i BNG, que no governen als seus respectius territoris però sí que donen suport al PSOE a Madrid. Però aquesta teoria no té en compte que el BNG no ha hagut de renunciar a cap quota de poder important perquè a Galícia el PP governa amb majoria absoluta. I que la gran contraprestació que rep Bildu de participar de la governabilitat espanyola és la seva normalització com a força política després de la lluita armada. A Euskadi, a més, els socialistes bascos governen del bracet del PNB, la formació més votada al País Basc.

Cal tenir sempre en compte que Pedro Sánchez depèn completament d’Esquerra Republicana i de Junts per Catalunya a Madrid; i que Carles Puigdemont ja ha avisat Pedro Sánchez que si Salvador Illa “fa un Collboni” (la suma de tothom contra l’independentisme), la seva estada a la Moncloa pot acabar aviat. Però la Moncloa confiava fa uns dies (ara és més prudent) que l’independentisme no aconseguiria la majoria absoluta al Parlament. També descartaven la reedició d’un tripartit amb ERC i els comuns per desinterès de les tres parts, i s’obstinaven en què Salvador Illa governi Catalunya en solitari.

La "frustració" de Feijóo, novament als carrers de Madrid

La portaveu del govern espanyol també ha estat preguntada durant la seva compareixença per com valora l'enèsima mobilització del PP a Madrid (el dia 26 de maig) contra Pedro Sánchez i els seus pactes amb l'independentisme. Segons Alegría, Alberto Núñez Feijóo tornarà a fer ostentació de la seva "frustració" per no haver aconseguit convertir-se en president espanyol després del 23-J. Ha tornat a acusat el líder dels populars de no haver acceptat el resultat d'aquelles eleccions generals. Segons la també ministra d'Educació, aquest fet l'està portant a organitzar manifestacions "constants" per generar un "clima artificial" amb mentides i arguments fal·laços.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!