La causa general contra el procés independentista que sorgeix de la investigació del jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, a partir de les declaracions de Santiago Vidal i les detencions i escorcolls del 20-S del 2017, continua.

Els alts càrrecs del govern de Puigdemont continuen la instrucció. I tot i que algun d'ells han estat derivats al TSJC per la seva condició d'aforats, la gran majoria continuen en mans de la jutgessa del 13, Alejandra Gil. Pràcticament la totalitat són alts càrrecs del Govern però alguns, amb el canvi de l'executiu, ja no ostenten el càrrec.

Avui, com a segona part de les declaracions del passat 15 de juny, estan citats a declarar el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, l'exdirector de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, i l'exdirector de la delegació del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj. Estan citats a primera hora de la tarda a la Ciutat de la Justícia. Tal com va passar amb els alts càrrecs citats la setmana passada, tot fa preveure que s'acolliran al seu dret a no declarar. 

Tots els acusats, tant els que declaren avui com els que ho van fer la setmana passada, estan citats després que l'Audiència ordenés a la magistrada tornar-los a prendre declaració per algunes resolucions del Tribunal Constitucional que haurien desobeït i sobre les quals encara no se'ls havia preguntat a instrucció. En total hi ha una trentena d'alts càrrecs citats a declarar pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental.

Un cop hagin passat els alts càrrecs que falten, la instrucció encararà el tram final. S'espera que després de l'estiu es faci ja l'obertura de judici i les parts presentin els seus escrits. Serà en aquest moment quan es coneixeran les penes que demana per ells la Fiscalia i quants anys de presó poden entrar en joc. El Ministeri Públic considera tots els processats en la causa d'artífex del referèndum de l'1-O, el braç executor del Govern, part del qual està ja jutjat i condemnat i pendent dels indults que podrien arribar aquesta mateixa setmana

Acollits al seu dret

La setmana passada van declarar bona part dels acusats, entre els que estava citada l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Garriga ara és aforada i el seu cas es traslladarà al TSJC. La resta d'acusats es van acollir al seu dret a no declarar. La setmana passada es van personar, entre d'altres, Aleix Villatoro, secretari general de Relacions Institucionals i Exterior, Joaquim Nin, l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència, Rosa Vidal l'ex-interventora de la Generalitat, així com de la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicenç Sanchis, i l'exdirector de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès. Tots ells s'han negat a declarar davant la magistrada. 

El Tribunal de Comptes, pel seu compte

En paral·lel el Tribunal de Comptes ha engegat la seva pròpia maquinària. Per collar els alts càrrecs econòmicament, com ja va passar amb Artur Mas pel 9-N, se'ls reclama les despeses del Diplocat entre el 2011 i el 2017. S'investiga els pagaments provocats per l'acció exterior de la Generalitat i s'especula amb una fiança milionaria. El Tribunal de Comptes els acusa d'efectuar una despesa irregular per finançar el procés independentista i inclou viatges oficials. 

La branca oberta pel Tribunal de Comptes afecta Javier AcínRoger AlbinyanaAmadeu AltafajMartí AngladaVirginia AstigarragaLuca BellizziLuis BertránAlbert CarrerasAdam CasalsFrancesc CubelEwa Adela CylwikRamón FontFrancesca GuardiolaErick HauckMarie Katinka Elisabeth KapretzManuel ManonellesSergi MarcénDavid MascortJoaquim NinMaryse OlivéMar OrtegaJuan PratPere PuigAlbert RoyoAndrew Scott DavisJordi SerraJosep Manuel Suárez IborraMireia VidalRosa VidalJordi VilajoanaAleix Villatoro i Pau Villoria. Estan citats a comparèixer el 29 i 30 de juny.

Això pel que fa als ex alts càrrecs investigats pel jutjat número 13 que també tenen causa oberta al Tribunal de Comptes. Però aquest tribunal manté en la seva investigació, també, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’ex vicepresident Oriol Junqueras i molts altres exconsellers com Raül Romeva, Jordi Turull i Andreu Mas-ColellNomés per la feina del Diplocat es reclamen 4,5 milions d'euros.

 

Imatge principal: Clotet i Gordillo als jutjats / Foto: G.L.