La causa que investiga els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017 es troba paralitzada al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional a causa del recompte oficial de víctimes, ja que, més de dos anys després, encara no s'ha aclarit el nombre real de damnificats en aquesta acció criminal que va deixar 16 persones mortes.

Segons han explicat a Europa Press fonts jurídiques, el problema amb què s'ha trobat l'actual instructor de la causa, el magistrat José Luis Calama, és que gairebé una vintena de persones que diuen ser víctimes dels atemptats han volgut personar-se en el procediment.

Mentre la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme recull la informació necessària per elaborar un balanç oficial, que espera tenir llest a finals d'aquest any o principis de 2020, el jutge de l'Audiència Nacional ha hagut de fer una tria pel seu compte davant de les nombroses peticions.

Per realitzar una selecció precisa, el magistrat ha sol·licitat informes mèdics d'aquestes persones que es personaven com a víctimes dels atemptats de la cèl·lula gihadista. En el cas dels que ja ha rebutjat, Calama argumenta a les seves interlocutòries que "els metges forenses no poden establir la relació causa-efecte entre l'atemptat terrorista i les presumptes lesions de naturalesa psíquica referides pels recurrents".

Geolocalització del telèfon de Driss Oukabir

Però el recompte oficial de damnificats -i les corresponents tramitacions per acceptar o no la seva personació en la causa- no és l'únic escull per tancar la instrucció d'aquesta causa, ja que la defensa d'un dels processats, Driss Oukabir, va sol·licitar una nova diligència.

Es tractava de la geolocalització del seu telèfon mòbil en els dies previs dels atemptats per intentar demostrar que no va ser ni a la casa d'Alcanar (Tarragona) ni en un restaurant de Tona (Barcelona), on dos testimonis el van situar el 16 d'agost.

El jutge Calama va encarregar al principi aquesta diligència als Mossos d'Esquadra, però finalment serà la Policia Nacional la que emeti l'informe, del qual encara no s'ha donat trasllat a l'Audiència Nacional, segons les fonts jurídiques consultades.