La confiança dels catalans en les institucions espanyoles ha caigut, segons l'enquesta òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que s'ha fet pública avui. 

La valoració de l'actuació en les últimes setmanes del govern espanyol, el Tribunal Constitucional, la Justícia i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil és d'un rotund suspens, i només queda ben parat l'exèrcit, que no ha tingut cap paper visible en les darreres polèmiques del procés sobiranista.

En canvi, segons el mateix sondeig aproven els Mossos d'Esquadra, el Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya, els mitjans de comunicació, els Ajuntaments i les policies locals.

El Tribunal Constitucional, que en les darreres setmanes va posar mesures cautelars contra la investidura de Carles Puigdemont, rep la censura del 54,4% dels catalans, amb l'afegit que el 29,1% puntuen la seva actuació amb un zero (cap confiança). El TC només aconsegueix tenir molta confiança del 2,3% de catalans.

Pel que fa als Tibunals de Justícia, els suspenen també el 54,4% de ciutadans, i en aquest cas un 25,7% els posen un zero. Només un 1,7% mostra molta confiança en la Justícia.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil reben una valoració negativa sobretot per l'actuació durant el referèndum de l'1 d'Octubre, i el 54,4% dels catalans els suspenen. I en aquest cas, el 30,3% afirmen que els dos cossos policials no els mereixen cap confiança. Hi ha un 4,9% que els tenen, però, molta confiança.

La més castigada

La institució més castigada és el govern espanyol, a qui suspenen el 62,1% dels catalans, un 35,9% dels quals el puntuen amb un zero. Només un 2,3% dels catalans mostra molta confiança en la Moncloa.

Un cas a banda és l'exèrcit espanyol, que no és criticat i l'aproven amb més o menys matisos el 63,5% dels catalans, sobretot amb un 5 i 6.

Pel que fa a les institucions catalanes, totes elles són ben valorades, i queden encapçalades pels Ajuntaments, els Mossos d'Esquadra i el Govern. Els ajuntaments reben l'aprovació del 79% de catalans, mentre que el 77,9% aplaudeixen l'actuació de la policia catalana, i un 63,5% valora positivament l'acció del Govern. Un similar 63,5% aprova el Parlament, i un 60,8% puntua positivament els mitjans de comunicació.

L'actuació dels partits polítics, en canvi, és suspesa pel 53,4% dels catalans.