1. Iñaki Gabilondo (SER) - El que em temo que passarà

“Lliçons de fons, l'actual Catalunya no cap a l'actual Espanya, els independentistes tenen un pla comú, un full de ruta, per separar-se de ruta, i els no independentistes no tenen cap pla comú, cap full de ruta per reconnectar Catalunya amb Espanya. Es converteix en el primer objectiu nacional dibuixar les estructures que ho permetin.”

2. Albert Sáez (El Periódico) - Tempesta gairebé perfecta en espera del sol

“El gran mite de la política catalana des de la transició va saltar ahir pels aires. La participació va ser històrica, del 77%, i les forces que abans es consideraven nacionalistes -ara sobiranistes- van consolidar la victòria. Van deixar només dos escons en l'envestida. De manera que els nous votants es van comportar com els de tota la vida en el 80% dels casos. Per als que durant anys van justificar les seves derrotes basant-se en aquest supòsit, des de diumenge han de fer acte de contrició perquè haurien d'haver fet alguna cosa per guanyar vots en lloc de limitar-se a queixar-se.”

Combo

3. Toni Aira (El Periódico) - Continuaran amb Mas com a excusa?

"Però que ara a Catalunya hi hagi expectativa i debat sobre si Mas serà o no el president en primera volta, en segona o si no ho serà, tot això no hauria d'alleujar ningú a Madrid, i menys aturar-los de fer alguna cosa. Perquè el mapa polític de Catalunya cada dia té menys a veure amb el del conjunt de l'Estat espanyol. I això s'accentua a cada elecció. I és gràcies en part a aquesta diagnosi tan absurda que fan del que passa aquí. No només el PP."

4. Juan Luis Cebrián (El País) - Espanyols, a les urnes com més aviat millor

"Si no es prenen mesures que reforcin el compromís democràtic dels espanyols, els resultats d'aquestes eleccions poden ser l'anunci d'una crisi global del nostre sistema polític, víctima d'una desafecció cada vegada més estesa com a conseqüència de la corrupció i de la falta d'un projecte de futur … En una situació com l’actual sembla del tot irresponsable que el president del Govern espanyol vulgui fer durar la legislatura fins a la vigília de Nadal … Si persisteix la seva obstinació només aconseguirà promoure més inestabilitat i incertesa de cara al futur, per la qual cosa si és el bé d’Espanya i no el gaudi del poder el que el mou, hauria de convocar eleccions legislatives."

5. Lluís Bassets (El País) - No és la llibertat, és la democràcia

"Catalunya apareix partida netament en dos: l'hemisferi que situa com la seva preferència gairebé única la independència i l'hemisferi que la rebutja o no la considera prioritària. La força del secessionisme és enorme, però la independència no és més a prop. La lliçó que rep el PP valdrà per a tothom: no es pot governar Espanya contra Catalunya i ni tan sols sense Catalunya. Tampoc Catalunya no pot ser independent amb el 50 per cent dels ciutadans que no ho desitgen o estan obertament en contra."

6. Francesc-Marc Álvaro (La Vanguardia) - Guanya la il·lusió

"Si es té en compte que CDC i Unió van concórrer federades l'any 2012, no es pot dir que el resultat de Junts pel Sí representi un retrocés respecte als escons sumats llavors per CiU i ERC. Ara, cal admetre que el sobiranisme podria complicar-se a sí mateix el camí en donar més influència i protagonisme a la seva variant anticapitalista i assembleària."

7. Enric Juliana (La Vanguardia) - Perd l'immobilisme

"El Govern Rajoy va creure llavors [el 9N] que podia deixar podrir la qüestió. Tres anys després, l'immobi­lisme li acaba d'esclatar a les mans. El PP està deixant de ser referent de les classes mitjanes més dinàmiques que volen so­lucions i no drames. El 25-11 a favor de Ciutadans a Catalunya és molt mala notícia per a Rajoy. Molt dolenta. Perd l'immobilisme i l'independentisme exprés no acumula prou força per la ruptura."

8. José Antonio Zarzalejos (La Vanguardia) - La victòria carbassa

"El triomf de Ciudadanos/Ciutadans -la denominació del partit en català és vital per entendre l'empatia amb l'electorat del Principat- colpeja de manera brutal -aquí i a Espanya en els prolegòmens de les eleccions generals- el PP, que ahir es va desplomar perdent 8 dels 19 escons de què disposava i que van passar a Arrimadas, com segurament els quatre que va perdre pel camí el meritori Miquel Iceta, que va aguantar molt bé. Socialistes i populars hauran d'anar al compàs de C's en els propers mesos."

9. Antoni Puigverd (La Vanguardia) - Un tigre o un llevataps?

"L'espanyolisme desacomplexat ha fructificat com mai a Catalunya: ja no és una identitat minoritària, defensiva i carpetovetònica (el PP d'Albiol recull el que queda d'aquest corrent naftalític). La campanya d'Arrimadas no ha estat bel·ligerant, sinó innòcua, dietètica, desnatada i així ha permès el pas d'una part de catalanisme tebi cap a l'espanyolisme reformista que encarnarà Rivera en la propera campanya de les generals. La patacada de Rajoy és de campionat. El catalanisme ja ho té això: moltes vegades a la història ha fet de llevataps a Espanya."

10. Federico Jiménez Losantos (El Mundo) - Ciutadans d'Espanya 

"Va quedar Ciudadanos. Queda Ciudadanos. Cap Govern d'Espanya no podrà ja ignorar que hi ha una majoria de "ciutadans de Catalunya", com va anomenar Tarradellas als que no eren només "catalans", que es neguen a formar part d'aquest exèrcit de coloraines que demana la independència perquè odia a Espanya i viu d'aquest odi, per ser l'únic que en la seva tribu es respira."

11. Raúl del Pozo (El Mundo) - Eclipsi d'Espanya 

"Han portat massa lluny la passió patriòtica que es va iniciar en els jocs florals, les odes, l'exaltació de l'idioma. L'historiador Ricardo García Cárcel, en el seu assaig sobre la Guerra de Successió, transcriu una crònica de la contesa: "El gos que portant a la boca una presa de carn, en passar per un rierol, va veure que era més gran la que a l'aigua se li representava. Cobdiciós va deixar anar la que tenia a la boca segura per agafar la que mirava incerta dins del rierol, quedant-se burlat ja que va quedar sense una i sense  l'altra. Tenien els catalans el més gran bé, i persuadits dels seus discursos somiant-se més feliços del que eren, van voler perdre el segur per l'incert"."

12. Edurne Uriarte (ABC) - Han guanyat els separatistes

"Sí, cert que han baixat en escons i cert també que es van a barallar entre ells i ni tan sols està clara la investidura de Mas per l'oposició del CUP. Però més cert és que tenen la majoria absoluta d'escons per seguir amb el xantatge independentista . I no reconèixer-ho és com allò de maig, quan tothom es va posar a parlar de la derrota del PP que havia guanyat les eleccions."