Mentre el preu de la llum continua marcant rècords històrics, la Catedral de Santiago de Compostel·la viu aïllada al problema que pateix el conjunt de la ciutadania espanyola. Així doncs, segons informa eldiario.es, la seva diòcesi sí recapta pel seu benefici privat el preu de les entrades dels visitants però, en canvi, passa la responsabilitat d'assumir la despesa elèctrica a l'ajuntament gallec.

Una mena de 'tradició' que es va instal·lar l'any 1968 sota el govern franquista i s'ha anat succeint amb els governs, sobretot populars, que també han posat cullerada quan ha calgut des de la mateixa Xunta. A tall d'exemple, la Xunta acaba de tancar un acord públic pel qual es fa càrrec de les factures de llum, aigua i gas de la catedral fins a final d'aquest 2021 per un import de 205.000 euros.

Un informe tècnic l'any 2012 va posar en alerta d'aquesta anomalia. A més, s'ha pogut comprovat com els successius governs apel·laven a un contracte que, de moment, tot indica que es va establir de forma oral però en cap cas hi ha un document que acrediti aquesta cortesia.

Per tant, es conclou que la catedral té punxat el subministrament públic del municipi de la capital gallega i ho fa en virtut de totes les necessitats que té: per l'enllumenat exterior del temple durant la nit, el d'ús diari per l'arquebisbat i l'interior. La despesa acumulada és incalculable però arriba als milions.

Catedral de Santiago de compostela interior - @catedralstgoL'interior de la Catedral de Santiago de Compostel·la. / Foto: @catedralstgo.

Davant l'escàndol, Fundació Catedral, que gestionaria la llum, guarda un silenci absolut sobre el fet de no pagar ni una factura des de fa més de mig segle. Sí ha contestat la Xunta que justifica la necessitat d'ajudar l'església: "El Camí de Santiago és el principal reclam turístic de Galícia a nivell internacional i la catedral compostel·lana, patrimoni de la humanitat, un dels monuments més reconeguts en l'imaginari dels turistes . Per això, en aquest Xacobeo és important oferir la millor imatge de Galícia a turistes i pelegrins amb l'adequació de les infraestructures turístiques", en declaracions a eldiario.es.

El preu de les entrades que va íntegrament per aquesta Fundació és: 6 euros la principal, 12€ amb visites extres, 20€ amb la visita del pòrtic. I també es poden fer donacions a través de la seva pàgina web.

Precisament, el passat mes de juliol, es vantaven d'inaugurar un sistema amb una eficiència energètica que estalviaria un 61% del seu consum final. En paral·lel, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha posat en valor els 24 milions d'euros invertits en la restauració de la catedral compostel·lana en "un dels esforços de conservació més grans de la història recent del nostre país".

Fotografia de portada: l'exterior de la catedral de Santiago de Compostel·la. / Foto: Rafael Furtado - Unsplash