La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats municipalistes han creat un conveni conjunt que "homogeneïtza" la resposta a la pobresa energètica perquè les empreses subministradores que encara no han accedit a signar un conveni se sumin a la lluita.

El conveni preveu que les subministradores de llum i gas col·laborin per afrontar "com a mínim" la meitat de les despeses derivades de la pobresa energètica, a través de tarifes socials, la condonació del deute acumulat i aportacions econòmiques directes, i crearà un canal de tràmits únic.

En la presentació de l'acord aquest dijous han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i de Badalona, Dolors Sabater. També hi han participat la consellera de Benestar i Treball, Dolors Bassa, i el d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, així com el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch.

Puigdemont ha insistit que les Administracions comparteixen un objectiu comú que és “millorar la vida dels nostres ciutadans” encara que ha interpel·lat directament a les empreses subministradores de servei energètic: "Aquest conveni interpel·la les empreses subministradores. Tenen un deure".

El president de la Generalitat també ha detallat que aquest conveni es tracta d’una “solució”, encara que ha criticat “aquells que només proposen comissions” d’estudi.

Corresponsabilitat de les elèctriques

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat que la signatura d’aquest conveni no es tracta d’altra cosa que de “fer complir la llei” i ha donat per fet que les empreses elèctriques el signaran.

“Cap de nosaltres té ganes de parlar de la via sancionadora però s’ha de fer complir la llei”, ha destacat Colau, alhora que ha declarat que aquest conveni marca un “compromís de corresponsabilitat” amb les empreses elèctriques.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha afirmat: "El conveni vol deixar clar que totes les administracions catalanes anem de la mà en la lluita contra la pobresa energètica. És una prioritat", per la qual cosa requeriran a les empreses de gas i electricitat que no facin cap tall a famílies vulnerables.