L'exministre Salvador Illa ha visitat avui els barris barcelonins de Torre Baró i Ciutat Meridiana, i el PSC ho ha definit amb l'expressió que havia trepitjat "la Catalunya real".

"Durant la visita als barris de Torre Baró i Ciutat Meridiana he trepitjat la Catalunya real", ha indicat recordant el discurs d'Illa. "És necessari estar a peu del carrer i treballar per: Recuperar econòmicament el país, la protecció de la salut, i per garantir que ningú queda endarrere", ha afegit.

Illa Catalunya real PSC

El dirigent socialista ha aprofitat per reclamar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que iniciï "amb urgència" la ronda de contactes i que convoqui "com marca la llei" un ple d'investidura, que al seu entendre hauria de celebrar-se a tot estirar el 26 de març. "He reiterat que opto a la investidura i, per tant, hi ha com a mínim un candidat", ha argumentat Illa, que diu que no preveu que no se li doni l'oportunitat de presentar-s'hi. Amb tot, no ha concretat si el PSC prendria mesures en cas que Borràs no el proposi com a candidat, si no té una majoria parlamentària.

Un informe dels lletrats del Parlament del 2018 estableix que la presidència de la cambra pot fer un "acte equivalent" a una investidura fallida perquè comenci a comptar el termini de dos mesos fins a la convocatòria automàtica de les eleccions. Un recurs que va utilitzar l'expresident de la cambra Roger Torrent quan Quim Torra va ser inhabilitat com a president de la Generalitat. Així, si no hi ha acord dels partits independentistes per investir el vicepresident Pere Aragonès ni Illa prospera en la seva recerca de suports, Borràs tindria dues opcions: fer un ple d'investidura fallit o el que s'ha anomenat com a "acte equivalent".

Per ara, Illa ha dit que compta amb els suports del seu grup parlamentari, de 33 diputats, i que està treballant per aconseguir-ne d'addicionals. "Em veig capaç de fer-ho i opto a la investidura", ha declarat el dirigent socialista, que insisteix que vol aspirar a intentar convèncer la resta de diputats de la cambra.

Illa ha fet aquestes declaracions després de conversar amb veïns del barri acompanyat dels diputats al Parlament Ferran Pedret i Mario García, i de la diputada al Congrés Carmen Andrés. "He pogut trepitjar la Catalunya real i veure com és de necessari estar a peu de carrer i treballar per recuperar econòmicament el país i garantir que ningú queda enrere", ha insistit.

El candidat ha dit que Catalunya "necessita un Govern" per poder impulsar polítiques socials i econòmiques i ha lamentat que "fa més d'un any que no hi ha Govern". És en aquest context que ha reclamat a Borràs que convoqui amb urgència els representants dels grups parlamentaris per convocar un ple d'investidura i que hi hagi un executiu "que deixi de parlar d'institucions imaginàries".