La secretària de Relacions Exteriors i de la Unió Europea del Departament d’Afers Exteriors, Maria Badia, ha participat aquest dimarts en la reunió que el Comitè Mixt Quebec-Catalunya ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. La reunió ha servit per valorar la cooperació institucional dels dos últims anys en diversos àmbits i definir la col·laboració futura amb la voluntat d’ampliar-la i enfortir-la. A la trobada també hi ha assistit el vice-ministre adjunt d’Afers Bilaterals del Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Quebec, Michel Lafleur, la directora general de Relacions Exteriors, Marina Falcó, i el delegat del Govern als Estats Units d'Amèrica, Andrew Davis.

Badia ha considerat “molt positiu” el balanç del darrer Pla de Treball entre Quebec i Catalunya. També ha apuntat que en els acords signats avui “en alguns àmbits ja tenim una llarga tradició de cooperació, al llarg dels darrers trenta anys hem anat construint complicitats i mecanismes de col·laboració” i ha afegit que “d’altres àmbits de col·laboració són novetats d’aquest any i indiquen la bona salut de la nostra relació que s’adapta a les necessitats de cada moment”.

Per la seva banda, Michel Lafleur ha subratllat que “Catalunya és un actor important en les relacions internacionals quebequeses” i ha afegit que “per això ampliem l’acord amb el Govern català i tenim previst reforçar l’oficina del Quebec a Barcelona”.

En la reunió s’ha establert que la col·laboració entre Quebec i Catalunya continuarà i serà prioritària en els camps de la cultura, la recerca i la innovació, el desenvolupament econòmic, l’educació i la formació, i han valorat molt positivament els intercanvis dels dos últims anys. A més, han acordat ampliar la col·laboració en l’estratègia per evitar la radicalització de joves i l’estratègia marítima.

D’altra banda, s’ha acordat l’ampliació també de la cooperació institucional per tal de portar a terme estratègies conjuntes en el marc de fòrums multilaterals i de conferències internacionals basada en l’intercanvi d’experiències, coneixements i informació. Aquesta cooperació ja s’ha realitzat anteriorment entre els dos països en l’àmbit del medi ambient i del canvi climàtic, en el marc d’iniciatives multilaterals en el si del Climate Group i de la Network of Regional Governements of Sustainable Development.