El conseller d'Economia català, Oriol Junqueras, s'ha trobat aquest dijous amb els seus homòlegs del País Valencià, Vicent Soler, i de les Illes Balears, Catalina Cladera, i han reivindicat la necessitat d'una reforma en el sistema de finançament autonòmic per acabar amb l'"asfíxia" del deute, que l'Estat "no és capaç de controlar". Així ho han expressat els tres consellers en les seves intervencions a la taula sobre "Deute històric i model de finançament" en el marc de la jornada "L'hora de les decisions", que l'Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa ha organitzat avui al Palau de Congressos de València.

"Són moltes les administracions públiques del món que s'enfronten a nivells de deute mai vistos", ha afirmat Junqueras, que ha considerat que aquest fet "no només és significatiu perquè els nivells de deute són els més alts, sinó perquè continuaran creixent de forma incontrolada". El vicepresident de la Generalitat catalana ha lamentat que el Govern central "no té els estímuls necessaris" per emprendre una veritable reforma del sistema de finançament autonòmic, atès que "la contraposició dels interessos dels territoris és molt marcada".

En aquest sentit, ha assegurat que el fet "que els ciutadans catalans puguin decidir el seu futur polític en un referèndum" sí seria "un estímul perquè moltes coses canviïn a Espanya" i ha demanat "als que no comparteixen aquest objectiu però són conscients que seria un estímul", que "donin suport" a aquesta reivindicació. "Els països de la Unió Europea estan emetent deute a 100 anys", ha criticat el conseller d'Hisenda català, que ha advertit que, malgrat que la gran oferta monetària garanteix ara tipus d'interès baixos, aquests "acabaran pujant".

Segons el seu parer, el volum de deute és una dada "rellevant en termes absoluts, però també relatius, respecte al PIB", i ha explicat que "podríem tenir un volum de deute molt gran però un PIB més gran", amb la qual cosa la possibilitat del pagament del deute "seria més gran". "Tothom sap que som partidaris de tenir un marge de dèficit més gran", ha afegit Junqueras, que ha lamentat no tenir "marge de maniobra".

Oportunitat per negociar un nou model

De la seva banda, el conseller d'Hisenda valencià, Vicent Soler, ha denunciat que el País Valencià "ha estat maltractat financerament i fiscalment" a causa de dos elements: "el model d'Estat i la invisibilitat política com a poble". Soler ha denunciat també que l'"oportunitat històrica" de negociar un nou model "ha començat malament perquè el Govern espanyol ha fet de jutge i part i ha decidit de forma unilateral". "No per casualitat l'infrafinançament s'intenta tapar amb el tema del FLA", ha considerat el conseller, que ha criticat aquest fons, al qual s'ha referit com a "estafa".

En aquesta línia s'ha expressat també la consellera d'Hisenda de les Illes Balears, Catalina Cladera, que ha reivindicat que les illes haurien de rebre "gairebé 3.000 milions d'euros per l'infrafinançament" i ha demanat que l'Estat "condoni el deute" per garantir "l'encaix de tots els territoris" a Espanya. També ha demanat al País Basc i Navarra que "se sumin al mecanisme de solidaritat" i ha instat a emprendre la construcció del nou model "en dues velocitats, com els estatuts d'autonomia".

En la clausura de l'acte han intervingut Junqueras, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el vicepresident del Govern balear, Gabriel Barceló. Morera s'ha preguntat "qui pren les decisions que afecten el futur" de les tres comunitats autònomes i ha instat que "de la reflexió es passi a la decisió, a l'acció compartida entre territoris que comparteixen llengua i cultura".

De la seva banda, Barceló ha reivindicat el Mediterrani com "un eix econòmic de primer ordre" i ha lamentat els "prejudicis i obsessions" sobre la cooperació entre València, Balears i Catalunya. A més, ha ofert la seva col·laboració al Govern català per "trobar una solució política, no jurídica i no repressiva" al "procés" independentista, una solució que, ha conclòs, "passa necessàriament per un pronunciament democràtic de la ciutadania".