El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el cap de l’Executiu valencià, Ximo Puig, es comprometen des de València a “treballar junts” també en qüestions que vagin més enllà del Corredor Mediterrani, independentment dels projectes polítics que vulgui recórrer cada territori.

Els presidents català i valencià han exhibit sintonia aquest dilluns al Palau de la Generalitat Valenciana en una trobada que tots dos han qualificat d’“històrica”, després de dècades sense relació entre ambdós governs.

Els dos caps de govern han volgut valorar el “potencial” de tots dos territoris i han insistit en la necessitat d’”unir forces” per encarar els reptes del present i del futur. Així, han volgut deixar clar que la reunió d’avui no ha estat només una “declaració d’intencions”, sinó un cop de timó per encarar la realitat.

Sobre el Corredor Mediterrani, Puig i Puigdemont han criticat que el Govern espanyol bloquegi el que podria significar aquesta infraestructura “no només per a les quatre comunitats autònomes del Mediterrani”, sinó per a la posició de l’Estat dins d’Europa i, en paraules del president català, ha assegurat que “no pot haver-hi economia pròspera si es fa d’esquena al Mediterrani”.

En aquest sentit, Puigdemont, que ha insistit a sentir-se a València “com a casa”, ha declarat que “el temps de la queixa s’ha acabat”, per instar a “abandonar les fantasies de promeses i acords incomplerts” i passar al “temps de l’execució”. Aquests incompliments, ha afirmat el president català, “eviten que l’enorme potencial” que hi ha a Catalunya i el País Valencià “pugui esclatar”.

Per la seva banda, Ximo Puig, que ha definit l’anhel del Corredor Mediterrani com a “estricta necessitat”, no com una “exigència conjuntural”, ha anunciat la creació d’una “comissió tècnica permanent” per fer el seguiment de les obres del corredor. Més enllà d’això, ha afirmat que s’establiran “relacions bilaterals” entre ambdós governs cada semestre, i que tindran lloc intercaladament entre Barcelona i València, a més d’anunciar que ja hi ha una comissió tècnica en marxa per a tornar la reciprocitat de TV3 i la nova televisió pública valenciana a ambdós territoris.

Preguntat pel procés sobiranista, Puig, que també és secretari general del PSOE valencià, ha afirmat que “ens agradaria que Catalunya formés part d’Espanya”, si bé matisar que “en qualsevol circumstància seguirem tenint relacions”. Sobre el concepte d’Espanya, per cert, el president valencià ha assegurat que volen que sigui “plural”, un element que, ha afirmat, no vol l’actual govern en funcions espanyol.

Tot i fer-se palesa la distància de Puig amb el procés català, el president Puigdemont ha cridat a la unitat d’acció, ja que “des del respecte al projecte de cadascú”, cal donar resposta a allò “que la realitat ens empenyi”.