Catalunya en Comú no aposta per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre. Així es desprèn del document que la direcció ha realitzat de cara a l'1-O i que es votarà aquest mateix dissabte. Es tracta d'un text que busca el consens de les diferents sensibilitats del partit, per això, tot i que no donarà suport al referèndum unilateral, sí que es mostra partidari de participar en les mobilitzacions en favor del dret a decidir. 

El document, avançat per TV3, considera l'actual procés una "fugida endavant" del govern de Junts pel Sí i que "en reduir els espais de pluralisme" no convida "una part significativa" de la societat a l'1-O. A més, creuen que el referèndum plantejat no és el que Catalunya "mereix" ni "necessita". Per això, no hi donen suport. Això sí, el text deixa clara la voluntat de donar suport a les mobilitzacions que es facin a favor del dret a decidir. 

El document, però, no reflecteix el posicionament definitiu de Catalunya en Comú ja que aquest document, que ha elaborat l'executiva, pot rebre canvis durant la jornada de dissabte a Terrassa en una reunió de la coordinadora nacional, on s'han presentat "diversos documents" fruit de les discussions a les vegueries. 

En qualsevol cas, però, el text de l'executiva per ara va en línia amb les declaracions dels darrers dies i avisa que entenen el procés com una "fugida endavant" del Govern perquè van interpretar "erròniament" els resultats del 27-S, cosa que "han anat deixat cada vegada més gent enrere i ha anat reduït els espais de debat i de pluralisme". "Aquest fet ha comportat que una part significativa de la població catalana no se senti convidada a participar a l'1-O", afirma el text. 

Per això i després de reunions amb el Govern i de la informació del 4 de juliol, la direcció dels comuns constata: "Aquest no és el referèndum que Catalunya mereix i necessita, a fi de solucionar de forma definitiva el seu futur polític". Ara bé, entenen "lògic" que sectors de la població vulguin participar a l’1 d’Octubre "enfront l’immobilisme" del Partit Popular. Per això insisteixen que donaran suport a les mobilitzacions que facin avançar el dret a decidir. El comunicat dels comuns d'aquest dijous considera que "és evident que s'està parlant de l'1-O i de totes les convocatòries lligades al context polític". 

L'esborrany també apunta que l'actitud "criminalitzadora" del PP i l'immobilisme representen "el principal obstacle per trobar una solució a la situació de bloqueig" a Catalunya.  A l'espera del debat i l'aprovació del document dissabte, Catalunya en Comú fa una crida a no renunciar al referèndum que Catalunya mereix i necessita, que al seu entendre passar per interpel·lar grans majories, implicar un debat real, tenir efectes jurídics i aconseguir reconeixement internacional. La coordinadora de Catalunya en Comú fixarà una primera posició aquest dissabte, que es traslladarà als inscrits en una votació. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat