Després del revés electoral d'aquest dijous, en què Catalunya en Comú Podem tan sols va obtenir 8 escons (perdent-ne tres respecte al 2015), la seva direcció ha volgut oferir una valoració a la premsa, més profunda que la que es va oferir en la nit electoral. Al barceloní Convent de Sant Agustí, Xavier Domènech ha estat l'únic de la seva formació a parlar, i ha reconegut que a les eleccions del 21-D "els guanyadors, evidentment, han estat Inés Arrimadas i Carles Puigdemont". I ha valorat molt negativament aquests resultats: "No és una bona notícia, perquè són forces de dretes que han votat junts polítiques antisocials al Parlament". "D'aquests resultats jo, personalment, no en trauré cap alegria", ha conclòs.

El fracàs del 155

"Són unes eleccions que demostren que el contenciós català continua obert, i que el gran derrotat d'aquestes eleccions és diu M. Rajoy", ha apuntat Domènech, que ha afirmat que el resultat de les polítiques repressives ha estat el triomf del sobiranisme. Davant la notícia de noves imputacions, ha demanat que s'acabi amb la idea que els conflictes democràtics es poden acabar per via penal. Com a solució per a aquesta situació, el líder dels comuns ha afirmat que "s'imposa acabar amb el 155 i recuperar les institucions" i també aprofundir l'autogovern.

Advertència al sobiranisme

Domènech, malgrat tot, ha destacat l'abast de la victòria d'Arrimadas. I ha apuntat que no hi ha motiu per a l'eufòria dels nacionalistes, davant un país profundament dividit: "L'eufòria no és una bona lectura de la realitat del país". El líder dels comuns ha interpretat l'augment del vot de Ciutadans com a reacció a la unilateralitat de la Generalitat, "que havia deixat fora una part del país". Els comuns aspiren a que a partir d'ara s'obri una etapa de normalitat democràtica, però apunten que els resultats electorals no van per aquesta via: "Per aquest camí veurem cada cop més dretes i un país cada cop més dividit", ha afirmat Domènech. Per la seva banda s'ha compromés a impulsar "un projecte que no porti a la confrontació".

Sense sortida

Domènech ha mostrat el seu escepticisme cap a Junts per Catalunya i ERC: "Els partits que estan en disposició de formar govern no tenen projecte per al futur d'aquest país". Apunta que a partir d'ara caldrà un debat ampli entre les forces progressistes, per evitar la seva subordinació a les dretes. A desgrat del descens de vots, no creu que els resultats de les autonòmiques siguin extrapolables a les municipals de maig de 2019, i ha destacat la "bona feina" feta per Colau a Barcelona. Domènech ha afirmat que no contempla la possibilitat de donar suport a la investidura de Puigdemont, "ni per activa ni per passiva".