Catalunya en Comú decidirà aquest dissabte la seva fórmula de participació al referèndum que el Govern ha fixat per l'1 d'octubre. Des de la seva constitució el 8 d'abril, els comuns han defensat la celebració d'un referèndum a Catalunya que sigui efectiu, és a dir, que emplaci una gran majoria de ciutadans i que sigui vinculant.

Si ahir divendres un membre d'En Marea, Xosé Manuel Beiras, retreia que els comuns no s'impliquin al referèndum, ara ho ha fet el sector més sobiranista del partit que lideren Colau i Domènech. Aquest sector avisa que estan seguint la línia del que predica una una part d'ICV, que aposta per desvincular-se del tot del referèndum. Els comuns sobiranistes volen deixar clar que el seu partit mai es posicionaria amb PP, PSC o Ciutadans.

Segons ha pogut saber el Naciódigital, els comuns insisteixen que no es pot tornar a cometre el "mateix error" que, segons ells, va fer Joan Herrera en el procés participatiu del 9-N el 2014. Les mateixes fonts lamenten les pressions que, al seu parer, està fent ICV per acabar condicionant el discurs de Catalunya en Comú.

Fonts consultades pel diari citat, asseguren que ICV va ser criticada durant el 9-N perquè inicialment no va formar part de l'acord de la consulta però quan l'Estat va intervenir, es van reenganxar recollint signatures per denunciar l'actitud del Govern espanyol. Ara el sector sobiranista no vol que es repeteixi una situació similar.

Alguns dirigents del partit com el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens o el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, ja han manifestat en missatges al seu Twitter la importància del posicionament clar dels comuns.