Nova trobada entre els representants dels executius català i aragonès per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, que ha acabat sense cap concreció, amb la permanent distància entre les dues parts, però amb amb la predisposició a seguir dialogant. Ha estat en una reunió aquest migdia a Madrid, on ha participat el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; la secretària general del Departament de Presidència de la Generalitat, Núria Cuenca; el conseller d'Esport de l'Aragó, Felipe Faci, i el secretari general del Ministeri de Cultura i Esport, Víctor Francos, en representació del govern espanyol. Ha estat aquest últim que ha explicat la trobada just s'ha acabat: "Ha estat una reunió cordial en la que hem pogut parlar tranquil·lament. Hem acordat continuar amb les converses, no hi ha res tancat, en els propers dies o setmanes el president del COE s'ha compromès a tornar a asseure'ns en aquesta taula".

La xerrada s'ha allargat dues hores i segons Francos, han parlat de diverses qüestions: "Hem parlat de tot i hem vist que hi ha voluntat de no trencar la candidatura, no donar-la per acabada, ens tornarem a veure". Ara bé, aquesta és la opinió del representant del govern espanyol, però les posicions entre executiu català i aragonès segueixen distants. A la sortida la representant catalana ha recordat que ja hi ha un acord tècnic tancat i que no està en disposició de reobrir les negociacions: "Nosaltres ens mantenim en els acords que ja vam adoptar. Ja vam fer una negociació i la nostra voluntat és que la candidatura sigui la millor tècnicament, creiem que compleix aquestes condicions i ens mantindrem en això". Ara per ara, segons Cuenca, la solució passa perquè el COE i el govern d'Aragó es reuneixin per trobar una solució

 

En canvi des de la part aragonesa el conseller d'Esports ha insistit que considera que la proposta tècnica acordada per totes les parts "no és equilibrada" perquè no representa tot el Pirineu Aragonès, i per això ha assegurat que el seu govern seguirà reclamant aquest equilibri: "Aragó no es mourà de les condicions que ha posat", que passen per un nou repartiment de les proves. Ara bé, en tot cas, s'ha mostrat disposat a assolir un acord "en les pròximes dates".

Primera reunió després del desacord

Aquesta trobada arriba després que el govern d'Aragó es mostrés contrari a la proposta tècnica de repartiment de seus aprovada pel govern central, el català i el COE el passat 1 d'abril, segons el qual Catalunya acollirà les proves d'esquí alpí, descens, eslàlom, snowboard, freestyle, esquí de muntanya i hoquei gel. Aquest acord situa a Aragó les modalitats de biatló, esquí de fons, patinatge artístic, patinatge i cúrling. Llavors el dia 7 del mateix mes el govern aragonès va presentar la seva pròpia proposta exigint més activitats al seu territori.

En aquesta reunió no ha assistit la principal representant catalana en aquesta qüestió, la consellera Vilagrà, que en una entrevista aquest matí ha avisat que el Govern no seurà a negociar res més amb la Moncloa fins que hi hagi "decisions contundents" pel CatalanGate, i ha posat d'exemple que ella avui no ha anat a Madrid. Vilagrà ha assegurat que després del CatalanGate "moltes dinàmiques es trenquen des del punt de vista dels grups parlamentaris i també com a Govern". En aquest sentit, ha dit que les relacions entre el govern català i espanyol estan en "una altra etapa" però ha remarcat que es mantenen en els temes sectorials i tècnics per no perjudicar la ciutadania com, per exemple, la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030.