Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat, vol establir "relacions esportives" entre Catalunya i Europa Central, segons ha manifestat en una entrevista a la Ràdio Nacional Pública d’Eslovàquia. Figueras creu que Eslovàquia és un bon país per arrencar, perquè és similar en grandària a Catalunya.

No es tracta tant d'establir polítiques comunes amb el país centreeuropeu, sinó d'ajudar directament els atletes eslovacs, oferint-los l'ús de les instal·lacions esportives catalanes, va explicar el secretari, que va ser presentat a la versió en castellà de la ràdio com a ministre d'Esports de Catalunya.

Figueras va recordar que Barcelona encara té totes les instal·lacions esportives dels Jocs Olímpics del 1992, i va convidar els atletes d'Eslovàquia per entrenar aquí. El secretari va esmentar que un futbolista d'origen eslovac, Ladislau Kubala (de nacionalitat hongaresa, però), va jugar al FC Barcelona i que des de fa uns mesos té un monument a l'estadi blaugrana.

Figueras tornava d'un viatge a Viena, on havia intervingut en la sessió plenària "Esport, Governança i Ètica" de la 27a sessió anual del Fòrum Crans Montana. El secretari va fer una presentació basada en la situació de l’esport a Catalunya i els avantatges de la pràctica esportiva com a eina de cohesió social.

Aprofitant l’avinentesa, va viatjar a Eslovàquia, on va reunir-se amb Jozef Liba, secretari general del Comitè Olímpic Nacional d’Eslovàquia. És la primera vegada que s’obre el camí a esportistes eslovacs a Catalunya, mesura que afavoreix l’establiment de relacions entre ambdós països.