El Govern va oferir aquest diumenge Catalunya com a "prova pilot" de les conclusions de la conferència de l'ONU sobre Habitatge Hàbitat III, en considerar que les seves polítiques sobre territori "estan molt en sincronia" amb la Nova Agenda Urbana que s'aprovarà en aquesta reunió.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, va dir que la gestió que duu a terme aquest Govern àrees com transporti públic, gestió de residus, aigua, lluita contra el canvi climàtic i d'altres està en la línia del model que planteja la Nova Agenda Urbana.

"Estem una mica per davant del que s'ha plantejat aquí" i per tant es tracta d'oferir "tot allò que ja estem fent a Catalunya", va dir Efe Rull després d'intervenir en la Segona Assemblea Mundial d'Alcaldes. La reunió es va fer aquest diumenge com a avantsala de la Conferència sobre Desenvolupament Urbà Sostenible i Habitatge Hàbitat III, que es desenvoluparà entre dilluns i dijous vinents.


El conseller va destacar en la seva intervenció la necessitat de tenir en compte els drets i la dignitat a l'hora d'abordar aquestes temàtiques, i va considerar que els governs locals poden contribuir a "proveir polítiques de cohesió, de sostenibilitat i de dignitat humana." Rull va defensar el model català i "la idea de reciclatge urbà", que abandona el creixement de les ciutats cap a enfora, "que les ciutats no creixin més en consum de terra sinó reciclar-les internament".

Això "és el més sostenible en termes d'eficiència energètica i en termes ambientals", va dir a Efe, i va assenyalar que amb aquesta premissa s'impulsarà la nova llei del Territori a Catalunya, que evitarà classificar nou terra per a ús residencial ni per a activitat econòmica. Juntament amb una adequada transició entre les ciutats i l'àmbit rural, Rull va considerar important millorar el finançament de les administracions locals, en especial de les grans ciutats.

Sobre la Nova Agenda Urbana, que serà aprovada en la conferència el conseller va expressar la seva preocupació davant del fet que cap a l'any 2035 es calcula que el 80% de la població del planeta serà en ciutats. "Nosaltres insistim en la necessitat de buscar més mecanismes de cohesió territorial, no podem despoblar les zones rurals en benefici de les ciutats" i aquest és "un element clau que creiem que en aquesta Nova Agenda Urbana" s'hauria d'abordar amb més èmfasi.

Conesa: "Cal reivindicar el paper actiu dels governs locals"

Abans de la compareixença, el conseller Rull ha presentat l'stand català a la trobada, en companyia de l'alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. 

En la presentació als mitjans, Rull ha recordat que Catalunya ha de poder tenir "un paper no secundari, sinó molt important", mentre que Colau ha defensat la presència de Barcelona a la cimera per la "projecció internacional" que té la ciutat.

Al seu torn, Conesa ha assegurat que la presència de la institució que presideix ha de servir per "reivindicar davant l'ONU el paper actiu dels governs locals", especialment a l'hora de "marcar l'agenda urbana del futur", perquè les polítiques "s'apliquen en territoris concrets". En aquest sentit, Conesa ha assegurat que des de l'experiència sobre el terreny cal ser "incisius en la nova agenda urbana" que s'acordarà a la onferència Habitat III.