El Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) organitza, des de fa 35 anys, la Pujada al Port de Salau. La pujada ja s’ha convertit en un esdeveniment de referència de l'estiu pirinenc. La Pujada al Port, a 2.010 metres d'altitud, és un aplec occitano-català que es fa cada primer diumenge d'agost. Es tracta d’un acte lúdic-reivindicatiu que reforça els lligams que uneixen occitans i catalans amb els Pirineus com a nexe d'unió.

Els participants pugen des dels dos vessants de la muntanya. És a dir, pel cantó català a través del Pallars Sobirà i pel cantó occità des de l'Arieja. Enguany, els primers catalans i occitans han arribat a dalt del port al voltant de les deu del matí. I fins a les 12 ha anat arribant gent.

Al migdia, s’ha celebrat la part més institucional de l’acte amb la hissada de les banderes catalana i occitana, i el cant dels himnes occità i català. Tot seguit, els organitzadors i les personalitats polítiques i socials han fet les seves respectives intervencions. Concretament, han parlat els iniciadors de la pujada, les entitats organitzadores, el P.N. de l'Alt Pirineu, diversos alcaldes de pobles dels Pirineus, el president de l’Institut d’Estudis Aranesos i una diputada del Parlament de Catalunya.

02 PujadaPortSalau
Participants de la pujada al Port de Salau/ CAOC

La pujada d’enguany ha posat de manifest la situació de manca de llibertat a Catalunya, la repressió i l'exili a què estan sotmesos diversos polítics i activistes catalans, tot fent una crida a la llibertat i a la democràcia.

A més, també s’ha posat en relleu la greu situació de regressió pel que fa al coneixement de la llengua occitana i de l'ús social de la llengua catalana. També s’ha posat èmfasi en les deficiències de l'actual Política Lingüística respecte de l'occità per part del govern català i la reducció i la supressió que han patit en les subvencions algunes entitats occitanistes de Catalunya.

Més tard, s’ha repartit formatge occità i vi català als participants a més d’altres aliments tradicionals. 

La pujada d’aquest any ha estat amenaçada per la pluja, però finalment les condicions meteorològiques no han estat cap impediment perquè catalans i occitans hagin pogut gaudir un any més d’una trobada de germanor. Música, danses i cançons tradicionals del Pirineu a càrrec de diversos músics occitans i dels catalans han fet gaudir de valent els excursionistes. 

En acabar, occitans i catalans s’han fet una fotografia de família com a record de la Pujada i cap a les dues de la tarda, ha començat el descens, cadascú pel seu costat.

Sortosament, l’amenaça del temps no ha impedit la celebració d’una ja històrica trobada entre el poble català i l’occità. Ara bé, la meteorologia ha fet que l'assistència hagi estat d’unes 250 persones, una xifra menor en comparació amb edicions anteriors.