El diari holandès NRC Handelsblad ha publicat un article explicant com el Govern català està exhumant fosses del franquisme en una mesura que s'oposa a l'immobilisme del govern central.

Informant sobre l'exhumació de la fossa de Figuerola Orcau, el diari holandès transmet les declaracions de Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i transparència, qui afirma que "moltes persones no van ser capaces de dir adéu als seus estimats. Creiem que és molt important que això es faci (l'exhumació de fosses). Considerem que és la nostra responsabilitat."

Així mateix, l'article holandès descriu que "després de la mort del Caudillo, el novembre del 1975, diverses parts van acordar que el passat seria millor deixar-lo de banda. A les escoles espanyoles es van deixar de donar lliçons sobre el passat recent, que va ser suprimit".

Per últim, els holandesos van preguntar a Romeva si no era estrany que una regió gestioni d'una manera diferent de la del govern central un tema tan sensible, i el conseller va respondre: "Regional? Per què? Això no segueix sent un pla nacional català?", fent així, tal com considera el rotatiu holandès NRC, "un guinyo al referèndum previst l'1 d'octubre on els catalans esperen votar sobre la secessió d'Espanya".