El Col·lectiu de Catalans Lliures (CCL) ha fet públic aquest dimarts el seu manifest a favor d'una Catalunya "lliure i liberal". Es tracta d'una plataforma formada per un gruix d'estudiants agrupats a 'Students for Liberty', que defensa un Estat independent català de tall liberal i que ja compta amb el suport de 200 sotasignants.

Entre els que han expressat el seu suport al moviment, hi ha membres del corrent Llibergència, vinculat al PDC, com Marc Guerrero i Toni Florido, o la qui va ser aspirant a liderar la candidatura del partit al Congrés en les eleccions del 26-J, Sílvia Requena. També, altres noms de l'opinió pública catalana com el filòsof Jordi Graupera, l'escriptor Enric Vila, el periodista Toni Aira o l'expresident d'Òmnium Cultural Quim Torra.

"Estàvem molt preocupats perquè la confusió que hi ha del liberalisme és bestial, escandalosa, fins i tot fa mal", ha manifestat Eric Herrera, un dels impulsors del projecte. "Fins i tot periodistes o polítics de primer nivell que, quan parlen de liberalisme, diuen barbaritats", ha afegit, acompanyat d'altres impulsors de la iniciativa. En una roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès, el Col·lectiu de Catalans Lliures ha fet públic el seu manifest Per una Catalunya lliure i liberal, que resumeix els seus trets ideològics.

Favorables a la independència

A nivell nacional, defensen explícitament el dret a l'autodeterminació i es declaren favorables a la independència de Catalunya. Els seus referents són Estats "petits, interdependents i oberts al món" com Dinamarca, Suïssa o els Països Baixos, que promoguin la justícia social, assegurin la lliure competència i garanteixin la propietat privada.

Aposten, per tant, per un mercat laboral "flexible" on sigui "fàcil contractar i acomiadar" i on l'Estat no intervingui. A més, creuen en la democràcia "radical" anglosaxona, que els partits polítics puguin rebre finançament il·limitat però del tot "transparent" i que els electors votin llistes obertes. A nivell social, estan al costat dels drets civils, les llibertats individuals i l'educació lliure i descentralitzada. 

Herrera ha explicat que el grup neix amb la voluntat de generar "debat" al voltant de les idees del liberalisme, cosa que ha considerat que no s'està fent. L'empresari ha raonat que una societat "que es regeixi per un sol 'mainstream' ideològic no és adulta ni moderna". "Una societat ha de tenir contrapoders ideològics i és interessant que surtin iniciatives com aquesta", ha exposat. Herrera ha criticat que el PDC i ERC estiguin "acomplexats" davant el "populisme esquerranós i dogmàtic" que ha considerat "massiu en aquest país", i ha valorat el naixement del col·lectiu com un "toc d'alerta" a les formacions que integren JxSí.

L'impulsor ha insistit en la "confusió" que hi ha sobre el liberalisme i ha assegurat que "no pot ser que es digui constantment que el PP és un partit liberal, que Trump és liberal o que la 'troica' és una conxorxa liberal". "Perquè és tot el contrari", ha asseverat.

Sintonia amb el PDC

Un dels presents en la presentació del manifest ha estat Toni Florido, membre del grup Llibergència, integrat al PDC. Tot i considerar-se una plataforma "apartidista", Herrera ha admès que el partit amb qui més "sintonia" té la plataforma és el PDC.

Així, membres del corrent liberal i altres militants del partit presidit per Artur Mas han explicitat el seu suport a la iniciativa. És el cas del mateix portaveu de Llibergència, Marc Guerrero, de l'aspirant a encapçalar la candidatura del PDC al Congrés a les eleccions del 26-J, Sílvia Requena, o de Genís Boadella, que forma tàndem amb Mercè Homs en la cursa per liderar la federació de Barcelona ciutat del PDC.