Dos de cada tres catalans valoren negativament o molt negativament els resultats de la denominada taula de diàleg sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya divuit mesos després de la, fins ara, única reunió, celebrada a Barcelona el 15 de setembre del 2021 amb presència dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Aquesta és la percepció d'un 66,7% dels enquestats en el sondeig de Feedback per a El Nacional sobre la situació política a Catalunya coincidint amb el primer aniversari de la investidura d'Aragonès i de la formació del nou Govern. La propera reunió de la taula ha estat ajornada en reiterades ocasions per part del Govern espanyol i l'esclat de l'escàndol d'espionatge massiu a independentistes conegut com a CatalanGate ha contribuït a ampliar la desconfiança entre els dos executius, si bé ERC continua fent bandera de la necessitat del diàleg amb l'Estat. També el desacord de Junts, soci d'ERC al Govern, amb l'arrencada de la taula -en la qual no va participar pel vet dels republicans i els socialistes als seus representants- ha alimentat la sensació generalitzada que el fòrum de diàleg no rutlla.

El sondeig es basa en 1.000 enquestes telefòniques realitzades entre el 1o i el 19 de maig. Les dades obtingudes són molt contundents. El 66,7% fa un balanç negatiu o molt negatiu dels resultats de la taula de diàleg, mentre que un 23,2% ho veu "regular" i un exigu 8%, per contra, la valora molt positivament o de forma positiva. Un 2,2% dels enquestats no ho sap. Per record de vot a les eleccions al Parlament del 2021, la valoració més negativa al bloc independentista es produeix entre els electors de Junts (56,3 molt negativa i 27,3, negativa) i la CUP (54,6, molt negativa i 28,2, negativa), pel que fa al bloc independentista. Però tampoc fan un balanç gaire més positiu els electors d'ERC: un 35,2% emet una valoració negativa i un 32,5, molt negativa. Un 27,1% ho veu "regular" i només un 4% de forma "positiva" i un 1,2% "molt positivament".

Valoració dels votants socialistes

Pel que fa als votants socialistes, tampoc els convencen gaire els resultats de la taula de diàleg: la valoració majoritària és de regular, amb un 37,4% i només un 15% els avalua positivament. Pel que fa als votants dels comuns, també implicats en el diàleg en tant que socis del PSOE al govern espanyol, tampoc hi ha gaire satisfacció: una majoria del 44,4% en fa un balanç "regular" i només un 5,9%, positiu. A la banda dels votants de partits espanyolistes de dreta o d'extrema dreta, la valoració és també molt negativa. Destaca el 100% dels electors de la formació d'extrema dreta Vox: un 52,3% avalua "molt negativament" els resultats de la taula i el 47,7% restant ho fa "negativament". A C's, un 64,4% els valora "molt negativament" i un 19,7%, regular. Al que recorden haver votat el PP són el 59,3% els que els valoren "negativament", el 21,2% "molt negativament" i un 19,4% de manera "regular". 

 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit de l’estudi: Catalunya.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes (75%) i mòbils (25%).
  • Mostra: 1.000 enquestes.
  • Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat,(2) sexe i (3) tipologia de ciutats segons record de vot.
  • Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +3,16%, per una població infinita (cens de 5.624.067 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dimarts 10 al dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback