Una majoria del 51,5% demana que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) retiri el seu suport al govern de Pedro Sánchez si no aclareix què ha succeït i no s'assumeixen responsabilitats pel CatalanGate. Aquest és el resultat de l'enquesta de Feedback per a El Nacional sobre la situació política catalana en l'apartat referent a l'escàndol de l'espionatge massiu a l'independentisme amb el programari Pegasus -parcialment reconegut pel CNI-. Els enquestats no tenen prou amb el cessament de la directora del centre d'intel·ligència espanyol, Paz Esteban: un aclaparador 73,6% ho considera insuficient. I fins a un 55,1% es pronuncien a favor de la dimissió o el cessament de la ministra de Defensa, Margarita Robles. L'enquesta es publica coincidint amb el primer aniversari de la investidura del president Pere Aragonès i la constitució de l'actual govern català i es basa en 1.000 entrevistes telefòniques realitzades entre el 10 i el 19 de maig. 

El Govern va deixar en l'aire les relacions amb l'Executiu espanyol arran de l'esclat de l'escàndol però la majoria dels enquestats creuen que ERC ha d'anar més lluny si Sánchez no aclareix realment què ha succeït -fins ara només s'ha admès espionatge del CNI amb "autorització judicial" a 18 persones- i no s'assumeixen responsabilitats polítiques. Així, un 51,5% creu que ERC hauria de deixar de donar suport al govern de Sánchez si no es prenen aquestes mesures, un 39,1 està en contra del trencament i un 9,3 no ho sap. L'opció de la ruptura és àmpliament majoritària entre els enquestats que declaren haver votat partits independentistes a les eleccions al Parlament del 2021, començant per la pròpia ERC, amb un 66,2%. En el cas de Junts, socis d'ERC al Govern, són el 86,3% i en el de la CUP, un 66,6. En canvi, l'electorat d'En Comú Podem, soci del govern de Sánchez, opta molt majoritàriament perquè continuï l'aliança parlamentària ERC-PSOE: un 85%. Un percentatge que supera el del PSC, amb un 77% en contra.

Pel que fa a l'assumpció de responsabilitats polítiques per l'espionatge, els enquestats per Feedback s'expressen amb molta contundència. Un 73,6% considera que no n'hi ha prou amb el cessament de la directora del CNI, Paz Esteban, mentre que només un 17,1% ho troben suficient i un 8,8 no ho sap. Per record de vot, el 987,3% dels electors d'ERC, el 95,5% dels de Junts i el 90,6% dels de la CUO ho troben insuficient. També el 41,7 % dels comuns i, significativament, una majoria dels del PSC: 50,6%. Esteban va ser rellevada del càrrec el 10 de maig passat i després que transcendís que també haurien estat espiats el mateix president Sánchez i la ministra de Defensa i responsable dels serveis d'intel·ligència, Margarita Robles. Uns dies abans s'havia produït un breu contacte a Barcelona entre Sánchez i Aragonès. 

També una majoria dels enquestats té clar que Margarita Robles hauria de dimitir o ser cessada pel CatalanGate: així es manifesta el 55,1%, mentre que un 38,5% està en contra i un 6,3% no ho sap. Per record de vot a les anteriors eleccions al Parlament, és molt àmplia la majoria a favor de la dimissió o cessament de la titular de Defensa: un 84,7% entre els votants d'ERC, un 92% entre els de Junts i un 87,5% de la CUP. Significativament, els electors dels comuns apareixen dividits, amb un 42,3 en contra i un 40,4% a favor. També estan a favor el 80,6% dels del PP. S´´hi oposen el 71,7% dels del PSC, el 87,9% dels de Vox i el 92,4% dels de C's. Ara com ara, ni Robles s'ha mostrat disposada a dimitir, si no més aviat tot el contrari, ni Sánchez a cessar-la, a pesar que la qüestió ha dividit el propi govern espanyol.   

 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit de l’estudi: Catalunya.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes (75%) i mòbils (25%).
  • Mostra: 1.000 enquestes.
  • Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat,(2) sexe i (3) tipologia de ciutats segons record de vot.
  • Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +3,16%, per una població infinita (cens de 5.624.067 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dimarts 10 al dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback