El diari alemany Tageszeitung, conegut com a TAZ, ha apuntat que la fins ara directora del CNI, Paz Esteban, és només "la primera víctima" del CatalanGate, i que amb aquest cessament el president espanyol, Pedro Sánchez, no podrà donar per tancada la crisi política. "És poc probable que aquesta decisió calmi els ànims a Espanya. El CatalanGate amenaça l'estabilitat del govern espanyol en minoria. Sánchez depèn del suport del partit ERC de Pere Aragonès. I aquest reclama que es desclassifiquin tots els documents sobre l'espionatge. A més, les peticions perquè Margarita Robles dimiteixi són cada vegada més fortes", afirma. Segons el diari, el CatalanGate "sacseja" el govern de Pedro Sánchez.

"Escàndol d'espionatge a Espanya: Primera víctima del CatalanGate", titula el Tageszeitung de Berlín

El rotatiu recorda que hi ha encara molts punts foscos respecte a aquest espionatge. Recorda que el CNI va reconèixer al Congrés, que havia espiat 18 polítics, advocats i professionals catalans, però subratlla que el centre Citizen Lab de la Universitat de Toronto n'ha detectat un total de 65. "Encara no està clar qui va seguir la resta dels 65 catalans als telèfons dels quals Citizen Lab va trobar proves d'infecció per Pegasus. Els advocats dels afectats -alguns dels quals van ser ells mateixos víctimes del seguiment- sospiten que parts de l'aparell de seguretat espanyol actuen fora del control judicial contra els independentistes catalans, i estan darrere de la captació dels mòbils", afegeix. També recorda que "encara no està clar" com el programa d'espionatge va anar a parar als mòbils de Pedro Sánchez, Margarita Robles, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska.

"Els mitjans de comunicació sospiten que el Marroc està darrere d'aquests ciberatacs. Perquè l'atac a Sánchez i als seus ministres es va produir mentre Brahim Gali, cap del moviment d'alliberament del Polisario que lluita per la independència del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc, era atès per covid a Espanya. Això va provocar una greu crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya", indica. Tageszeitung recorda que Esperanza Casteleiro, que serà la nova directora del CNI, prové de l'interior d'aquest organisme. "Casteleiro és secretària d'Estat al Ministeri de Defensa des del juliol de 2020 i té experiència al CNI: del 2004 al 2008 va ser secretària general del servei secret espanyol", manifesta.