Les revelacions sobre el CatalanGate, l'espionatge a quatre presidents de la Generalitat i desenes d'independentistes, ha provocat un nou incendi en les relacions entre governs. I des La Moncloa intenten apagar el foc. Durant les últimes hores, els equips de Pedro Sánchez i Pere Aragonès han intercanviat "algun missatge", segons remarquen fonts de l'executiu central, que remarquen que "treballaran per a restablir la confiança" amb la Generalitat. En aquest sentit, La Moncloa recorda que ha donat "mostres clares i inequívoques de la voluntat de diàleg" i que han "treballat molt per la desjudicialització.

En públic, aquest dimarts al migdia, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha volgut treure ferro a les conseqüències de les informacions fetes públiques. Ha aprofitat l'avinentesa per a remarcar els "esforços" fets des del govern espanyol en "treballar per a la desjudicialització i la superació el conflicte a Catalunya". Avui, ha conclòs Isabel Rodríguez, "la situació no és la mateixa que el 2017 o el 2019". 

Sobre el fons de la qüestió, La Moncloa continua desvinculant-se'n. Isabel Rodríguez ha subratllat que "aquesta informació no és nova" i que ja s'han posicionat en el passat. "El govern no té res a ocultar, absolutament res", ha insistit la ministra-portaveu del govern espanyol, marcant la tònica de les seves respostes. "Aquí no s'espia, ni s'intervenen converses si no és sota l'empara de la llei", ha reblat.

Això sí, Isabel Rodríguez no ha respost si el Centre Nacional d'Intel·ligència ha fet servir el programari Pegasus. Per a no respondre ha justificat que es tracta d'un assumpte de "seguretat nacional" i que, per tant, està "protegit per llei".

Sigui com sigui, i com en anteriors ocasions, des del govern espanyol han argumentat que "Espanya és un Estat democràtic i de dret ple", que "funciona" i que qualsevol limitació de drets fonamentals s'ha de fer amb una "decisió judicial motivada". Ha aprofitat aquest punt per a enviar un avís a navegants: "El govern no accepta que es posi en dubte la qualitat democràtica del nostre país, on es respecten els drets i les llibertats individuals".