Reacciona. El titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, que investiga l’atac de Pegasus a l’expresident del Parlament i conseller d’Empresa, Roger Torrent, i a l’exdiputat i regidor d’ERC Ernest Maragall, sol·licita ara una prova, després que l’octubre del 2020 rebés la querella dels dos polítics republicans, dirigida pel penalista Andreu van den Eynde. En concret, el jutge José Antonio Cruz, a petició del fiscal, sol·licita als dos afectats que aportin els mòbils amb els quals van patir la incursió del programari maliciós del grup israelià NSO. En la querella, Torrent i Maragall, que van ser avisats per WhatsApp de l’espionatge el juliol del 2020, ja alertaven el jutge de la gravetat d’aquesta acció, com ara ha confirmat la investigació del CatalanGate de Citizen Lab, que confirma que almenys 65 persones de l’entorn de l’independentisme català i basc han estat espiats.

En la resolució, del 2 de maig passat, el jutge exposa que, un cop examinades les actuacions i “davant el que va demanar el ministeri fiscal en l’informe del 15 d’octubre del 2020”, es demani als querellants que aportin els terminals, dos Samsung Galaxy A5, per tal de fer-hi, si pertoca, “una pericial”. Fins ara, el jutge només havia aprovat, a petició dels querellants, fer una comissió rogatòria a Israel per demanar informació de l’empresa NSO, de la qual encara espera resposta. Les preguntes s’han limitat a saber si NSO té el programa Pegasus i si el va usar en els números concrets de Torrent i Maragall. També es va demanar a Irlanda sobre l’empresa WhatApp les proves, i va dir que les dades les tenia en una empresa situada als Estats Units, on es va dirigir la nova comissió rogatòria. El jutge, amb el vistiplau del fiscal especialitzat en delictes informàtics, van descartar la imputació del llavors director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, com a principal sospitós de l’ús de Pegasus contra Torrent i Maragall, ja que és un programari que es ven als estats. La causa, per ara sense autor conegut, és pels delictes de revelació de secrets i contra la intimitat.

Querelles

El jutge Cruz té ara sobre la taula les querelles dels sis afectats per Pegasus d’Òmnium i de la CUP, i després de consultar al fiscal (com és habitual), primer ha de decidir si l’acumula a la causa que ja té oberta amb Torrent i Maragall o, per contra, l’envia a repartiment. S'espera que en els pròxims dies també presentin querelles els afectats de l'ANC i ERC.

Si accepten les querelles, també haurà de decidir les peticions que li han realitzat els querellants. El penalista Benet Salellas, que actua en nom d’Òmnium i la CUP, sol·licita al jutge que imputi NSO i les seves empreses com a persona jurídica en el delicte de revelació de secrets i contra la intimitat dels afectats, i que el citi a declarar com a investigat. També sol·licita que el Ministeri de l’Interior i les direccions del Centre Nacional d'Intel·ligència, la Guàrdia Civil i el Cos de la Policia Nacional informin el magistrat si tenen el programari Pegasus i si l’han usat contra l’exvicepresident d’Òmnium Marcel Mauri; Elena Jiménez i Meritxell Bonet, periodista i dona de l’expresident d'Òmnium Jordi Cuixart; així com els diputats de la CUP Carles Riera i Albert Botran i de l'exdiputat i periodista David Fernàndez. Caldrà veure si el jutge també els requereix els mòbils infectats per fer pericials o n’hi ha prou amb l’informe de Citizen Lab.