Cap resposta. El jutge de Barcelona que investiga l’espionatge patit per l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i l’exdiputat d’ERC Ernest Maragall espera des de l’octubre del 2020 la resposta d’Israel sobre si els seus mòbils van ser atacats pel programa Pegasus de l’empresa NSO d’aquest país, tal com van ser alertats. El magistrat tampoc sap res de la comissió rogatòria enviada a Irlanda sobre l’empresa WhatsApp, ja que va ser a través d’aquesta aplicació que van rebre l’entrada maliciosa als seus aparells. El titular del jutjat d’instrucció 32 va descartar, inicialment, citar com a investigat el llavors responsable del CNI, Félix Sanz Roldán, perquè el programa Pegasus és venut als estats, com sol·licitava en la querella, l’advocat dels republicans, Andreu van den Eynde.

La portaveu de la Fiscalia de Barcelona ha informat avui que no hi ha cap novetat sobre les dues comissions rogatòries. En concret, el  26 d’octubre de 2020, el jutge José Antonio Cruz de Pablo, va dictar una resolució en què dona el vistiplau a les dues comissions rogatòries sol·licitades pels querellats i pel fiscal especialitzat en delictes informàtics, dues setmanes abans, per aclarir  si Torrent i Maragall van patir un delicte de descobriment i revelació de secrets. Fa uns mesos, des de la fiscalia s’apuntava que la causa seria difícil d’aclarir davant la necessitat de col·laboració d’aquests dos països i perquè els dos afectats no han aportat  al jutjat els seus mòbils, on van patir l’atac informàtic.

Comissió

 En la resolució, el jutge Cruz acordava l’emissió d’una comissió rogatòria a les autoritats de l’estat d’Israel perquè requerís a l’entitat NSO que informés: si comercialitza un producte denominat Pegasus, i si conserva informació, dades o registres informàtics sobre el funcionament del software Pegasus relatius als dos terminals dels polítics d’ERC, dos Samsung Galaxy. La segona comissió rogatòria anava dirigida a les autoritats de l’Estat d’Irlanda per tal que l’entitat WhatsApp Ireland Limited aportés els números de la línia de Torrent i Maragall, els registres i que acreditin haver-se produït l’atac reportat entre abril i maig de 2019.

Denuncia

Avui, precisament, des de Brussel·les, el president Carles Puigdemont i representants de Junts, ERC, la CUP i les entitats ANC i Òmnium Cultural han denunciat l’espionatge de prop de 70 polítics i activistes independentistes amb el programa Pegasus des del 2017 a juny de 2020, i culpen al govern espanyol del PP i del PSOE d’aprovar-ho. És previst que els afectats d’ERC presentin una ampliació de la querella al jutjat d’instrucció 32 que ja investiga Pegasus. Cada víctima haurà de decidir què fa.