Nou tancament de files, avui per part del ministre Félix Bolaños. El titular de la Presidència ha comparegut aquesta tarda davant la comissió constitucional del Congrés dels Diputats i no s'ha mogut de l'argumentari oficial. Per una banda, el dirigent socialista ha defensat la legalitat de totes les actuacions del Centre Nacional d'Intel·ligència, també en el cas de l'espionatge a una vintena de dirigents independentistes, que el CNI va investigar amb autorització del Tribunal Suprem. "Ja es van ensenyar els documents", ha recordat. Per altra banda, ha tornat a tancar la porta a una comissió d'investigació parlamentària, que ha considerat que no serviria de res: "Qui sabés coses, no podria parlar. I parlaria només qui no sap res".

En la seva compareixença, el ministre de la Presidència no s'ha mogut dels mecanismes ja establerts. En primer lloc, el "control intern" dins del CNI, la posterior compareixença de la decapitada Paz Esteban a la comissió de secrets oficials. En segon lloc, amb la investigació d'ofici del Defensor del Poble, amb la qual col·laboraran. En tercer lloc, obrint-se a cooperar amb els tribunals i, si aquests ho demanen, desclassificant la documentació que faci falta i que no posi en perill la "seguretat nacional". En diverses ocasions Bolaños ha deixat clar que "la democràcia espanyola funciona" i que lluitaran contra qualsevol "vulneració de drets fonamentals". Ha reiterat que "entén perfectament la preocupació" dels espiats.

Massa interrogants i molt poques respostes, que no han satisfet els partits independentistes. El diputat de Junts, Josep Pagès, ha retret que parli de "transparència" quan es tracta d'una investigació "secreta" i ha qüestionat la seva voluntat d'arribar fins al final. Per la seva part, Genís Boadella, del PDeCAT, ha reclamat garanties que en aquests moments no s'està espiant cap dirigent independentista o rival polític, mentre la cupaire Mireia Vehí ha considerat "inversemblant" que s'espiés Pere Aragonès per una suposada coordinació amb els CDR, com s'ha publicat en les últimes hores. "No és un escàndol de seguretat, és un escàndol polític", ha etzibat la diputada davant les explicacions insuficients del ministre.

Tampoc no ha acabat de convèncer els seus socis al govern de coalició. El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, ha assegurat que la destitució de Paz Esteban com a directora el CNI és un primer pas en la bona direcció, però ha defensat que cal arribar fins al final per a "saber què ha passat, per què ha passat i qui ho ha fet". I també ha reclamat "netejar les clavegueres de l'Estat". El dirigent dels comuns ho ha qualificat com "un dels majors escàndols en democràcia" a Espanya.