L'actual alta comissionada per a l'Agenda 2030 i exportaveu de Javier Solana, la catalana Cristina Gallach, és un dels noms que sona amb més força per substituir Josep Borrell com a titular del Ministeri d'Afers Esteriors.

Així l'avança Vozpópuli citant fonts diplomàtiques, mentre afegeix que Pedro Sánchez estudia la possibilitat de mantenir a Borrell en l'executiu, però en una cartera diferent, que podria ser Política Territorial una vegada el seu titular, Maritxell Batet, des de la setmana passada presidenta del Congrés dels Diputats.

Rival de Lozano

El nom de Gallart es contraposa al d'Irene Lozano, la controvertida secretària d'Estat per a l'Espanya Global, designada pel mateix Borrell per intentar contrarestar la internacionalització de la causa independentista.

Un altre nom que entra a les travesses és el de l'actual ministre en funcions d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, qui té una àmplia experiència diplomàtica en haver estat ambaixador al Marroc i davant de la Unió Europea.

ONU, UE i OTAN

Gallach explica amb un extens currículum que avala la seva solvència com a futura ministra d'exteriors, ja que és l'única espanyola -inclusos els homes- que ha ocupat llocs de rellevància a l'ONU, la UE i l'OTAN. En aquestes últimes organitzacions va exercir el càrrec de portaveu de Javier Solana i quan aquest va abandonar Brussel·les el 2009 es va convertir en alta funcionària de la UE, on va ser responsable d'Igualtat d'Oportunitats dins del Consell.

En l'etapa posterior a Nacions Unides va ser vicesecretària general per a la Informació a les ordres de Ban Ki-moon i allà va impulsar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que ara són l'eix de la seva feina a Madrid com a alta comissionada per a l'Agenda 2030. També va tenir un paper destacat en l'organització de l'acord de París sobre Medi Ambient.