El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha tret importància aquest dijous al matí a l'acte de presa de possessió del nou president de la Generalitat, Quim Torra, i a la seva fórmula per jurar el càrrec i acatar la Constitució espanyola. Segons ell, les "formes" són importants en democràcia, però encara ho són més els fets i l'acatament real de la legislació vigent. Per això, ha dit que el president de la Generalitat representa l'estat a Catalunya i que l'Estatut d'Autonomia i el Govern deriven de la Constitució espanyola, i, per tant, Torra ha de defensar els interessos "de tots els catalans".

Després d'inaugurar un congrés al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, i poc abans de l'acte de presa de possessió de Torra, el ministre ha tret ferro a la decisió del govern espanyol d'absentar-se de l'acte per desacord amb les exigències del Govern. Per a Catalá, no és gaire "rellevant" l'acte "puntual, concret, formal i protocol·lari", l'important és que el Parlament hagi pogut finalment elegir un president que pugui treure Catalunya de "mesos d'una situació singular". Per això, ha remarcat l'oferta de Mariano Rajoy per mantenir un diàleg "dins la llei, la Constitució i l'Estatut". "Tant de bo el més aviat possible es normalitzi la situació i comencem a treballar junts, a dialogar, a negociar, cadascú defensant els seus interessos, la Generalitat el de tots els catalans, no només d'una part, i el govern d'Espanya els interessos generals de tots els espanyols", ha dit. Quan hi ha diàleg "lleial i de servei als ciutadans", ha dit que sempre s'obtenen "millors resultats".

Sobre la possible fórmula de jurament i acatament de la Constitució per part de Torra, Catalá ha dit que la justícia ha reconegut com a legals les formes "perifràstiques" utilitzades sovint per alguns senadors. "Més enllà de les paraules, importa el fons, les formes són importants en democràcia, però també ho són les declaracions i els fets". En aquest sentit, ha dit a Torra que és el representant de l'estat a Catalunya i d'una institució de l'estat. A més, ha afegit que la Generalitat i l'Estatut d'Autonomia són fruit de la Constitució, "font de tots els drets i deures".