El ministre de Justícia, Rafael Catalá, no veu motiu perquè Suïssa negui l'extradició a Espanya de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que es troba en aquest país per no comparèixer davant del Tribunal Suprem, si així ho sol·licita l'Alt Tribunal, malgrat que el govern suís ja ha assenyalat que no preveu extradicions per motius polítics.

"No se m'ocorre què podria succeir perquè les autoritats suïsses no concedeixin l'extradició d'una persona investigada pel Suprem", ha manifestat Catalá els periodistes a la seva sortida del ple del Congrés.

El titular de Justícia ha explicat que Espanya té un tractat d'amb Suïssa en el que s'estableixen les circumstàncies en les quals es poden concedir les extradicions i que, si el jutge espanyol sol·licita el lliurament de Gabriel pels delictes que li atribueixi, el Ministeri de Justícia el tramitarà a l'autoritat administrativa suïssa, que al seu torn l'enviarà al jutge competent.

El codi penal suís és "propi del segle XXI"

"Caldrà veure quins delictes en el seu cas se li imputen i veure si existeix el principi de la doble incriminació, això és, si els delictes pels quals se li pugui hipotèticament acusar a Espanya són delictes existents a Suïssa", ha recalcat.

Catalá ha subratllat que si tot això funciona, "no s'ha de preveure dificultat", encara que, d'entrada, ha destacat que el Codi Penal suís és "propi del segle XXI, com l'espanyol, en què existeixen els delictes de traïció a les institucions i a l'Estat. "El dret d'extradició és propi dels Estats de Dret", ha postil·lat.