El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assenyalat avui que igual que és "inimaginable" pensar en un president d'un govern autonòmic "que està fugit de la justícia i fora d'Espanya" també és "difícil" pensar en un president autonòmic "que és a la presó i no pot exercir les seves funcions".

A preguntes dels periodistes a Conca, el ministre s'ha referit als contactes entre Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP per aconseguir un acord, que inclouria com a candidat a president el número dos de la candidatura de JxCat, Jordi Sànchez, que és a la presó.

"És inimaginable pensar en un president d'un govern autonòmic que està fugit de la justícia i fora d'Espanya i també és difícil pensar en un president d'una comunitat que estigui a la presó i no pot exercir les seves funcions. Però, dit això, és als diputats del Parlament de Catalunya als qui correspon prendre aquesta decisió i ells sabran si és la més adequada per atendre els interessos dels catalans", ha afirmat el ministre.

Catalá ha criticat que en el debat català es parla "en massa ocasions" dels interessos de persones, des de Carles Puigdemont fins a Anna Gabriel o Jordi Sànchez, ha citat, en comptes de parlar dels interessos generals dels catalans.

Govern “com més aviat millor”

Així, ha insistit a "pensar més" en els interessos dels catalans, que necessiten un govern i han votat per formar un parlament i tenir un Govern "com més aviat millor", que "compleixi" amb les seves obligacions i que es dediqui a gestionar la sanitat, l'educació, el transport o els serveis socials, "que és per al que està", ha puntualitzat.

En aquest sentit, ha emfatitzat que seria "molt bo" que els diputats del parlament català pensessin "encara que sigui només per un temps" en els catalans i menys en els seus interessos de política i repartiment d'escons.

Segons el seu parer, estan donant "un espectacle bastant poc democràtic d'anteposar els interessos de la política als interessos generals de tots els catalans".

El ministre de Justícia també ha dit que és "gairebé de sentit comú" promoure una investidura a algú que tingui "capacitat per a això", amb la qual cosa "sembla una mica rar" proposar una persona que és a la presó i pendent que el jutge l'autoritzi per accedir a la investidura.

A més, caldrà veure si després pot exercir les seves funcions perquè "si està pendent d'un procés judicial que pot comportar, si així ho decideix el tribunal, la seva inhabilitació, la seva condemna, no sembla que sigui el millor pronòstic per a una persona que ha d'exercir una funció executiva dia a dia", ha indicat.