El ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha acusat aquest divendres els espanyols que són contraris als indults de preferir una "ocupació militar" de Catalunya o un "155 permanent". En una entrevista a Telemadrid, Castells ha apostat pels indults com una via per "començar a estabilitzar el conflicte polític a Catalunya".

"El més important és tenir consciència que sense indults no es pot començar a negociar, a normalitzar i a estabilitzar el conflicte polític que existeix en Catalunya. I si Catalunya no s'estabilitza, Espanya no s'estabilitza. Perquè si no, què és el que caldria fer?: Un 155 permanent? L'ocupació militar de Catalunya, que és el que alguns partits polítics proposen? Estar per sempre més augmentant, engrandint l'esquerda que s'ha creat entre catalans i entre catalans i espanyols?", ha preguntat als qui s'oposen als indults.

"Fer un retrobament"

La seva resposta apunta a una altra direcció, sempre en recerca de la normalitat autonòmica: "Cal fer un retrobament, una reconciliació, i per això cal començar, que no és tot, pels indults. I la major part de la societat espanyola, en realitat, ho entén", ha assegurat.

Precisament, en aquesta línia, Castells ha assegurat que no l'ha sorprès la posició del president de la CEOE, Antonio Garamendi, quan ha admès que entenia els indults, perquè considera que ell, com altres grans empresaris espanyols o estrangers "tenen una idea molt clara: per als negocis l'important és l'estabilitat".

En canvi, ha criticat la "dreta política" espanyola, que el 2006 va entendre que "atiar el nacionalisme espanyol contra el nacionalisme català era una forma de poder arribar al poder que havia perdut i que volia recuperar".

Acte del Liceu

El president espanyol, Pedro Sánchez, vol explicar la seva mesura de gràcia dilluns en un gran acte al Teatre del Liceu de Barcelona, que aplegarà 300 convidats de la societat civil catalana. El títol de l'esdeveniment: Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya. D'aquesta manera, tot indica que els indults podrien ser aprovats dimarts que ve pel Consell de Ministres.

L'acte ha estat comunicat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i pretén escenificar la nova etapa de distensió entre els dos governs. Ja va haver-hi un primer moment, ara fa deu dies, en un acte a la patronal Foment del Treball on van coincidir Pedro Sánchez i Aragonès. I l'agenda a la capital catalana s'ha intensificat aquesta setmana, amb la presència a la reunió del Cercle d'Economia tant de Felip VI com de Sánchez. El gran acte de dilluns al Liceu tindrà lloc a les dotze del migdia. A més dels indults, Sánchez podria parlar de la reactivació de la taula de diàleg.