Allò que encara no ha estat possible a nivell espanyol, ho ha estat ara per primera vegada a nivell autonòmic. Castella-La Manxa ha estrenat aquest dijous el primer govern conjunt entre el PSOE i Podemos, encapçalat pel president socialista Emiliano García-Page. S'ha fet oficial amb la presa de possessió de José García Molina com a vicepresident segon i d'Inmaculada Herranz com a consellera encarregada de la coordinació del pla de garanties ciutadanes. El desenvolupament d'aquest acord serà seguit amb lupa des de Madrid.

És el primer acord de govern conjunt entre tots dos partits. Havien arribat a acords d'investidura a quatre comunitats autònomes (Balears, País Valencià, Aragó i Castella-La Manxa), però la formació morada no havia assumit encara responsabilitats de govern. Però justament aquell pacte d'investidura manxec, que va ser trencat fa onze mesos, és el que ha obligat totes dues formacions a asseure's per a posar fi a la inestabilitat.

"És un acord que marca el camí del que podria i hauria de succeir a Espanya", deia Pablo Echenique, número dos de Podemos, després que les bases del partit decidissin a finals de juliol aprovar els nous pressupostos manxecs i entrar al govern. Va ser aprovat amb el 77,9% dels vots de la militància. Les negociacions, que no van ser fàcils, van ser desbloquejades per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Les relacions entre PSOE i Podemos a Castella-La Manxa han estat marcades especialment per l'oposició del susanista Emiliano García-Page al fet que Pedro Sánchez fos president del govern espanyol amb el suport d'Unidos Podemos i els nacionalistes catalans. El president manxec ja no pensa el mateix, almenys per a la seva comunitat.

Un camí tortuós

L'aliança entre PSOE i Podemos a Castella-La Manxa ha passat per moltes turbulències. El juny del 2015, tots dos partits van pactar la investidura d'Emiliano García-Page. El PSOE governava en solitari amb el suport parlamentari de Podemos, i consensuaven 13 mesures, sobre reforma democràtica de les institucions, reforma de l'Estatut d'autonomia, transparència o mesures de rescat ciutadà. El pacte tenia "una vocació de permanència", deia llavors García-Page després de rubricar el pacte davant de notari.

Quinze mesos després, el setembre del 2016, el secretari general de Podemos, José García Molina, donava per "mort" l'acord d'investidura. Denunciava que el president manxec havia estat actuant "de forma espontània i unilateral durant més d'un any, més ocupat en anuncis que en obres i més ocupat en el que es mou a Ferraz i a decapitar Sánchez que a donar vida a Castella-La Manxa".

Després de gairebé un any, el cap decapitat de Pedro Sánchez ha estat ficat de nou al seu lloc i Podemos està dins d'un govern socialista. A Madrid, on encara hi ha latent una hipotètica segona moció de censura -aquest cop liderada pels socialistes-, s'ho miren de ben a prop.