Les primeres eleccions previstes en el calendari espanyol eren les andaluses de finals de l’any que ve. Però els fets s’han accelerat i hi haurà abans una altra cita amb les urnes. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha acordat aquest matí dissoldre el parlament castellanolleonès i convocar comicis anticipats al seu territori, que tindran lloc el pròxim 13 de febrer. Mañueco governava fins ara amb Ciutadans, però temia una segona moció de censura del PSOE que sí que fructifiqués. Justament això és el que ha argumentat en roda de premsa. Els consellers d'Inés Arrimadas han estat cessats en el decret de remodelació. Mañueco els ha acusat de "manca de lleialtat" i fins i tot "traïció" per suposadament pactar pressupostos a la seva esquena.

El mateix president castellanolleonés ho ha anunciat al seu compte de Twitter: "Avui, 20 de desembre, acabo de remodelar el meu govern, amb posterioritat he signat el decret de dissolució de les Corts de Castella i Lleó i la convocatòria anticipada d'eleccions autonòmiques a Castella i Lleó per al dia 13 de febrer del 2022". Mañueco ha explicat que ha pres la decisió després de deliberar-ho prèviament en una reunió extraordinària de la Junta i comunicar-ho a les Corts. La dissolució es publicarà demà al butlletí oficial de la comunitat.

TUIT

Per altra banda, com es pot llegir en el decret de remodelació del govern, el president de la Junta de Castella i Lleó ha cessat tots els integrants de Ciutadans: es tracta del vicepresident i portaveu Francisco Igea, de la consellera d'Ocupació, de la consellera de Sanitat i del conseller de Cultura. L'únic nomenament que s'ha produït ha estat justament al capdavant de Sanitat, on s'hi ha situat el popular Alejandro Vázquez Ramos. La resta de competències seran assumides per altres consellers.

D'aquesta manera, Fernández Mañueco ha seguit el mateix procediment que va seguir en el seu dia la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que primer va expulsar Ciutadans del seu govern i després va convocar eleccions anticipades. Aquests comicis van celebrar-se el passat 4 de maig, i la formació d'Inés Arrimadas va desaparéixer de la nova Assemblea de Madrid. La líder madrilenya, en canvi, en va sortir reforçada. Ayuso ja ha traslladat a través de les xarxes el seu suport a Mañueco: "Compta amb mi". També Pablo Casado li ha expressat "tot el seu suport". En aquests moments, l'únic govern autonòmic que li queda al partit taronja és el d'Andalusia, que ja finalitza mandat.

TUIT

En una entrevista a RNE, el fins ara vicepresident Francisco Igea, de Ciutadans, ha denunciat la jugada: “La situació és completament inaudita. Sobretot perquè posa en risc els nostres ciutadans. És que li importa un rave la salut dels nostres ciutadans, enmig d’un creixement exponencial de l’onada”. Igea ja ha anunciat que deixa la política i que torna a treballar a l’hospital.

La moció de censura

En paral·lel al moviment de Múrcia, el passat mes de març el PSOE va presentar una moció de censura contra el govern de Castella i Lleó. Durant dies va planar l'ombra que els diputats de Ciutadans hi donessin suport i expulsessin Fernández Mañueco de la Junta. Finalment, però, van tancar files amb el seu govern. Però, des de llavors, la possibilitat d'una segona moció de censura ha continuat en l'aire. En roda de premsa, el mateix Mañueco ha justificat aquest "risc" per a avançar la cita amb les urnes. Caldrà veure si genera un efecte domino a Andalusia.

La Moncloa ho veu una “irresponsabilitat”

La convocatòria no ha agradat a La Moncloa. La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha considerat una “irresponsabilitat” la decisió d’avançar les eleccions. Segons la dirigent socialista, Mañueco s’hauria de centrar en la gestió de la pandèmia i dels fons europeus. En canvi, ha lamentat, el president castellanolleonés ha actuat d’”agent provocador” buscant que no s’aprovessin els pressupostos per a precipitar-ho tot, uns comptes que es voten aquesta setmana a les Corts. Llop també ha recordat com el PP de Salamanca ha estat imputat recentment per finançament il·legal durant les primàries que va guanyar Mañueco.