El Consell de la República ha participat en l'homenatge al president Lluís Companys en el 82è aniversari del seu assassinat. Una delegació del Consell, encapçalada per Antoni Castellà, membre del Consell i  secretari general de Demòcrates de Catalunya, ha entregat una corona de flors a la tomba de Companys al fossar de la Pedrera. Després de l'ofrena, Castellà ha atès els mitjans de comunicació i ha reivindicat la unitat de l'independentisme. "El Consell mai ha estat un escull per aconseguir la unitat. Aquest febrer, la Mesa de partits i entitats vam arribar a un principi d’acord que va ser acceptat per tothom, només queda el vistiplau d'Esquerra". Finalment, ha apel·lat a la responsabilitat d'Esquerra, "que en té molta", ha subratllat. 

Primer acte institucional del nou Govern

L'ombra de la divisió independentista plana pel panorama polític des de la partida de Junts per Catalunya del Govern. Des d'aleshores el president Pere Aragonès ha reconfigurat l'Executiu incorporant nous consellers, alguns dels quals han estat vistos amb desconfiança des de l'independentisme. Justament, l'homenatge al president Lluís Companys, en el 82è aniversari de la seva mort, ha estat el primer acte institucional del nou Govern després de la partida de Junts de l'Executiu català. La delegació del govern en aquest acte ha estat encapçalada pel mateix president Aragonès i ha estat conformada per alguns membres del Govern, però no tots. Dels nou consellers ha destacat la presència de Gemma Ubasart, consellera de Justícia Dret i Memòria; Juli Fernández, conseller de Territori, Carles Campuzano, Drets Socials i Natàlia Mas, consellera d'Economia. 

En el seu discurs, Aragonès no s'ha centrat en l'estat del moviment independentista, sinó que s'ha enfocat a lloar la figura del president Companys i el seu llegat antifeixista. "Lluís Companys ens recorda que contra el feixisme es va de cara. Avui, més que mai, hem de reivindicar la memòria antifeixista de Catalunya", ha afirmat i ha afegit que Companys "simbolitza que la lluita social i per la llibertat de Catalunya són dues cares de la mateixa moneda. Quan hem avançat com a país hem tingut millors quotes de benestar i progrés per tothom". 

Altres formacions independentistes han fet les seves ofrenes a la tomba de Companys. Junts per la seva banda, després de l’ofrena el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha comparat l'afusellament de Lluís Companys amb la persecució judicial a l'independentisme. "Aquesta mentalitat de voler escalfar les institucions catalanes i les seves persones segueix plenament viva a molts estaments de l'Estat", ha sentenciat. Per altra banda, la CUP també ha fet l'ofrena i posteriorment el diputat Carles Riera ha afirmat: "Avui que les institucions catalanes estan plegades davant l'estat i el capital, ara i aquí, en honor a Companys, refermen el nostre compromís irreductible pels objectius pel que es va sacrificar".