El catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Guillem López Casasnovas ha acusat el govern espanyol d'actuar de forma "irresponsable" en no finançar el tancament de comerços a causa del coronavirus. “La resposta a la catalana, és impossible” per manca de diners, ha indicat. “Resposta a l’espanyola, sí que és possible, i tant! Quina és la diferència? Que qui fa els tancaments no és responsable de finançar-los”, ha afegit.

En una entrevista al programa Via Lliure de RAC1, López Casasnovas ha explicat que el Govern no té capacitat econòmica per seguir l’estratègia de països com Alemanya, que finança totes les mesures restrictives. En canvi, creu que la Moncloa es podria sobreendeutar per finançar a fons perdut una aturada general. Segons el catedràtic, és “irresponsable” renunciar a aquesta estratègia. I només s’ho explica per un excés de zel de la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño.

"És un excés d’ortodòxia econòmica. És no entendre que la situació és tan extraordinària que tant és el deute públic que ens pugui quedar. És molt irresponsable que, per falta d’ajuts directes, se’ns ensorri bona part de l’activitat econòmica", ha indicat.

López Casasnovas ha advertit que la falta d’ajuts directes per sostenir el teixit econòmic acabarà provocant un descens de les exportacions, un augment de les importacions i, en conseqüència, un desequilibri de la balança comercial que perjudicarà el conjunt de l’economia.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat aquesta setmana que el dèficit públic d'Espanya va tancar el 2020 d'acord amb l'estimació prevista de "al voltant de l'11,3% de l'PIB", amb una caiguda dels ingressos públics pròxima al 7,6% a conseqüència de la crisi de la Covid.

Montero va assenyalar que encara que l'Executiu espanyol treballarà per la consolidació fiscal, continuarà amb polítiques "anticícliques" i confia a tenir uns pressupostos "expansius" el 2022, amb la qual cosa s'ajornarà el pla d'ajustos a quan hi hagi recuperació i "ho exigeixi la Comissió Europea".

"Totes les administracions han de tenir present anar cap a una corba descendent, però ens ha d'acompanyar la situació econòmica", va afegir.

La titular d'Hisenda va afirmar que les xifres previstes pel govern espanyol en el dèficit públic i la caiguda de recaptació se situaran en les xifres estimades, si bé al llarg del mes de gener es tindrà una aproximació més clara, un cop es tanqui la comptabilitat i les comunitats autònomes i entitats locals informin sobre les seves finances públiques.

Montero va subratllar que el govern espanyol "mai" ha abandonat el camí de consolidació fiscal i va recordar que per a l'any 2021 està prevista la caiguda més gran en termes de percentatge de dèficit registrada en un sol exercici, del voltant de 3 punts, que significarà passar de l'11,3% del PIB al 7,7% de l'PIB en el dèficit, després d'haver estat "prudents" en l'elaboració dels comptes públics.