Després de salvar els mobles quan molts el donaven per mort, Pablo Casado ha sortit triomfalista de les eleccions del 28-A. Després de rebre el suport dels seus barons, el president del PP ha proclamat aquest dilluns des de Gènova que "ha començat la remuntada". S'ha situat els pròxims quatre per a culminar la recuperació. Mentrestant, aspira a traslladar la via andalusa a les comunitats autònomes on sigui possible, com a Madrid. Curiosament, tot i que se li ha preguntat, ja no ha fet servir el terme "extrema dreta" per a referir-se a Vox, els vots dels qui necessitarà. Sí que els va descriure així després de la desfeta de les eleccions generals.

El dirigent conservador s'ha referit a la formació de Santiago Abascal com un partit que està "a la dreta del PP", res més que això, i ha subratllat que "no és pejoratiu". La imminència d'eleccions ha fet rebaixar el to, després que Vox hagi advertit que no acceptarà desqualificacions si volen el seu suport. Casado ha esquivat la pregunta sobre si els ultres haurien d'entrar en els governs populars, tot i que ha defensat la via andalusa de pacte PP-Cs amb suport extern de Vox. "El límit serà la Constitució", han precisat fonts del seu entorn.

Després de les eleccions d’aquest diumenge, Pablo Casado ha subratllat que tenen possibilitats de formar governs a Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, Aragó i Navarra. Ha posat Andalusia com a exemple a seguir de negociacions. “Vam demostrar que no calia renunciar als nostres principis, valors i línies programàtiques”, ha sostingut.

La iniciativa de les negociacions, ha explicat el president estatal del PP, anirà a càrrec dels respectius candidats autonòmics, però comptaran amb el suport d’un equip format pel secretari general Teodoro García Egea i el vicesecretari general Javier Maroto, que “acompanyaran” les converses.

Casado ha descrit la campanya europea, municipal i autonòmica com a “encertada”, perquè els hi ha permès recuperar una petita part del terreny perdut, i ha advertit que “avui comença tot”. Malgrat tot, ha deixat clar que caldrà tot un cicle electoral de quatre anys per tornar al lloc on eren. Ha reclamat una “refundació del centredreta”, imprescindible per a tornar al poder a Espanya. Ha atribuït la davallada prèvia a “casos passats de corrupció, la gestió de la crisi territorial i la gestió de la crisi econòmica”, però en cap cas “imputable als candidats o el projecte”.

La “pitjor notícia” del 26-M, ha lamentat el líder del PP, ha estat la “irrupció dels independentistes” a les eleccions europees. “Serà més important que mai la nostra tasca de contrapes”, ha defensat en aquest sentit. Ha aprofitat per anunciar que aquest dimarts també demanaran la suspensió de Raül Romeva com a senador.