El líder del PP, Pablo Casado, ha reivindicat avui per al seu partit l'"herència" de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i la "legitimitat" per reclamar al govern espanyol que torni a aplicar-lo un any després. En la seva intervenció en la interparlamentària del PP, que se celebra a Sevilla, ha recordat que avui es compleix un any de l'aprovació al Senat de l'aplicació del 155, i ha subratllat que, de la mateixa manera que José María Aznar "va parar el pla Ibarretxe", Mariano Rajoy "va parar el pla Puigdemont".

I ha dit que "si no fos pel PP Espanya no seria el mateix", perquè fa un any "es va parar el cop" independentista, encara que ha insistit que un any després s'estan donant les raons per tornar a aplicar-lo. Casado, d'altra banda, ha advertit que "la baralla s'ha trencat" i el PSOE no pot seguir "fent equilibrismes" amb els independentistes i amb els partits que li han donat suport per arribar a la Moncloa.

El líder del PP ha recordat que el Consell de Ministres recorrerà la reprovació del Parlament al Rei el mateix dia que l'Ajuntament de Barcelona demanava l'abolició de la monarquia i la mateixa setmana que els socialistes votaven "amb independentistes i populistes" que el Congrés pugui debatre una proposta de "despenalització" de les injúries a la monarquia o la bandera.

Casado ha reiterat que va ser el PP el que va evitar que Catalunya es convertís en un Estat independent, gràcies a la "fortalesa i l'audàcia" del govern encapçalat per Mariano Rajoy, que va destituir el de la Generalitat i "va posar ordre davant el cúmul d'il·legalitats" que estava portant Catalunya a la "ruïna i la confrontació social".

Per això ha dit que els populars estan "molt orgullosos" del que van fer, i ha posat en valor que optessin per "anar tots junts" i consensuar l'aplicació del 155 amb el PSOE i Ciutadans.

Ha assenyalat, això sí, que hi ha aspectes d'aquella aplicació que "van imposar" aquells partits, per tornar a recordar que si el 155 "va ser tan curt" va ser perquè Ciutadans demanava que fos instrumental per convocar eleccions, i si no va afectar TV3 va ser perquè així ho va demanar el PSOE, com també va reclamar, encara que "no per escrit", que no afectés tampoc els Mossos i l'educació.