Algú no està content amb la decisió del tribunal de Sàsser. El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, és còmplice de la suspensió del procediment d'euroordre: "Desitja que no entreguin Carles Puigdemont".

Si Puigdemont tornés a Espanya "el jutjarien, l'empresonarien i es rebentaria el diàleg", ha assegurat Casado en una entrevista a TVE aquest dilluns. I és que la mesa de negociació és necessària per mantenir el suport independentista al govern espanyol, segons el president del PP, motiu pel qual la Moncloa "ha enviat l'Advocacia de l'Estat a contradir al Tribunal Suprem".

Una campanya diplomàtica

Lluny de respectar la decisió de la justícia sarda, Casado ha deixat caure que hi sobra independència judicial. "Si els països del voltant veuen que Sánchez governa amb Puigdemont i que indulta els seus companys, no es ficaran al mig", ha assenyalat, tot proposant que els dirigents influeixin directament en els jutges.

En aquest sentit, el líder dels populars ha concretat la proposta que va fer aquest cap de setmana a la convenció del PP: "Farem una gran campanya diplomàtica per explicar que el que està passant amb Puigdemont no ho acceptaria cap país". Així, ha posat un exemple: pactaria Emmanuel Macron amb els independentistes de Còrsega?

El govern més radical

De fet, Casado ha carregat amb molta força contra Sánchez per la relació que manté amb els independentistes catalans i bascos. Un motiu que li ha bastat per titllar el seu executiu com "el govern més radical d'Europa". Sobtat per aquesta afirmació, l'entrevistador ha demanat al dirigent del PP si això era veritat i si el govern espanyol era més radical que l'hongarès o el polonès, on la ultradreta mana i està fent que els drets humans retrocedeixen amb molta velocitat. Casado no ha tingut problemes per respondre amb un "sí" rotund: "És més radical que Hongria o Polònia".

L'actual líder del partit s'allunya de les paraules de Mariano Rajoy o Alberto Núñez Feijóo, que l'havien recomanat a fugir del populisme. És més, en lloc de fugir-ne ha descartat titllar Vox de partit populista: "Jo no sé com es defineix cada partit". Això sí, no ha dubtat ni un segon en dir que Podem sí que ho és.

aznar casado EFE

Pablo Casado amb José María Aznar a la convenció del PP / Efe

És inevitable pensar que Casado segueix apropant-se a Vox. De fet, ha assegurat que si el PP i el partit d'extrema dreta aconsegueixen més escons que els partits d'esquerres a les pròximes eleccions, arribaran a un pacte. "Formarem govern", ha anunciat.

Finalment, el líder dels populars ha assegurat tenir clara la solució per Catalunya: "Que compleixin la llei". Així mateix, ha insistit en el fet que cal "reforçar el codi penal" per evitar més referèndums i altra mena d'estratègies independentistes. "A ningú li va agradar el que es va veure l'1-O", ha conclòs.

 

Imatge principal: El líder del PP, Pablo Casado / Europa Press