Les declaracions del vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, han despertat les crítiques de diversos membres del Govern català i també de partits com PDeCAT, ERC i PodemosCasado ha advertit aquest dilluns que si president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declara la independència de Catalunya pot acabar "com el que la va declarar fa 83 anys", quan l'expresident de la Generalitat Lluís Companys va ser empresonat i, posteriorment, afusellat pel franquisme. 

Per part del Govern, un dels primers a reaccionar ha estat el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que ha traduït les declaracions a l'anglès, en una clara apel·lació a l'àmbit internacional. 

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha qualificat les declaracions de "gravíssimes" i ha titllat el Partit Popular de ser "uns irresponsables". 

Per part d'ERC, el portaveu al Congrés, Joan Tardà, ha preguntat a Casado si "li fa feliç recordar a un poble indefens com va acabar Companys". I el portaveu adjunt dels republicans, Gabriel Rufián, s'ha limitat a citar-lo en una piulada amb el qualificatiu de "miserable".

També des del compte oficial d'ERC, els republicans han assegurat que "ni els insults ni les amenaces doblegaran la voluntat" dels catalans.

Per part del Partit Demòcrata, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha criticat el "nivell de diàleg" del PP i ha titllat les paraules de "repugnats".

També s'han expressat actors polítics com el diputat al Parlament Albert Batet, el diputat al Congrés Sergi Miquel així com també el senador Josep Lluís Cleries. Tot ells ho han qualificat d'"inadmisible", "miserable" i "imperdonable". 

"Gràcies per ser tant Franco", ha piulat la CUP fent un joc de paraules amb el nom del dictador Francisco Franco.

A nivell estatal, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha recordat que Companys va ser torturat i afusellat i acusa Casado de ser "un ignorant o un provocador irresponsable". Per contra, el portaveu de la formació, Pablo Echenique, s'ha preguntat si les seves declaracions "a banda de ser fastigoses poden ser delicte". 

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que Casado hauria de "demanar disculpes" o "dimitir", i l'ha titllat de "piroman".

El líder de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, ha demanat a la Fiscalia prendre notes de les paraules del dirigent popular. 

També des de l'Assemblea Nacional (ANC) i Òmnium Cultural han condemnat les paraules de Casado