Un final de curs ben mogudet per a l’espai de la dreta espanyola. Mentre Pablo Casado es vanta d’enquestes –que només provenen de mitjans conservadors afins–, l’extrema dreta de Vox continua marcant l’agenda. Avui mateix, la formació de Santiago Abascal ha anunciat que trenca relacions amb el Partit Popular. L’excusa ha estat la moció aprovada divendres passat a Ceuta, que declarava Abascal com a persona non grata i que ha encès els ànims dels ultres. El PP es va abstenir i va tirar endavant.

En roda de premsa aquest dilluns després de l’executiva, el vicepresident i portaveu de Vox, l’eurodiputat Jorge Buxadé, ha culpat els populars de la situació: “El PP, amb la seva abstenció i amb les declaracions del president de la ciutat autònoma ha trencat les relacions amb Vox. En prenem nota i donem les relacions per trencades”. Juan Jesús Vivas, president ceutí del PP, ha justificat avui la seva abstenció en declaracions a la Cadena COPE: “No als cordons sanitaris. Tampoc als que estableix Vox per a incendiar”. Encara està molt present la crisi migratòria i diplomàtica del mes de maig, quan van entrar 10.000 migrants en qüestió d’hores. En aquell moment, Abascal va qualificar part de la població i a alguns dels representants de l'Assemblea de "promarroquins" i de "quintacolumnistes de les aspiracions annexionistes del Regne alauita". 

Des de Vox denuncien que el PP ha estat el “cooperador necessari” en una estratègia de “demonització” del seu partit, uns termes similars als que fa servir l’Agrupament Nacional de Marine Le Pen. Buxadé diu els que els han situat "en el focus de la violència". Ha qualificat l'abstenció de "perfectament conscient".

Actualment el PP depèn de l’extrema dreta de Vox en governs clau, com la Comunitat de Madrid o la Junta d’Andalusia. En aquest sentit, Jorge Buxadé ha instat els populars a reflexionar si reconsidera la seva decisió “errònia” i “desautoritza” Juan Jesús Vivas. En cas contrari, avisa la formació d’extrema dreta, “no podrà continuar reclamant ajuda a Vox per a les seves propostes en ajuntaments o assemblees autonòmiques”.

Les justificacions de Vivas

El president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas, del PP, ha justificat l’abstenció a la moció contra Abascal. Per una banda, ha assegurat, no podia votar a favor perquè seria excloure partits polítics. Però, per altra banda, tampoc no hi podia votar en contra perquè el “cordó” el va establir Vox després de negar-se a “signar una declaració institucional que afirmava que Ceuta és part essencial d’Espanya”.

La votació va tirar endavant amb 10 vots a favor (PSOE, MDyC i Caballas), 11 abstencions (els 9 diputats del PP i dos diputats no adscrits que formaven part de Vox) i 4 vots en contra (Vox).