Hi ha una possibilitat que permetria la investidura de Pedro Sánchez sense necessitat de l’abstenció dels independentistes catalans: l'abstenció dels dos diputats de Navarra Suma al Congrés dels Diputats. Acompanyat del líder d’UPN Javier Esparza, amb qui s’ha reunit aquest dimarts al Congrés, Pablo Casado ha ressuscitat aquesta opció per a demanar als socialistes que facilitin l'accés al govern foral de la coalició de dretes. A canvi, ha recordat, podrien aconseguit l’abstenció o fins i tot els dos vots favorables de N+, que permetrien superar la votació prevista per a la quarta setmana de juliol.

“La suma dona”, ha insistit Pablo Casado, que ha recordat que podria conformar govern amb els vots d’Unidas Podemos, el PNB, Compromís, el PRC i, també, Navarra Suma. Gràcies a la suspensió dels diputats presos, que resta quatre vots, Sánchez podria ser investit en segona volta amb majoria simple. A canvi, els socialistes s’haurien d’abstenir o arribar a un acord de governabilitat amb Navarra Suma i deixar estar l’aliança progressista, que passa necessàriament per l’abstenció d’EH Bildu.

Per tot això, Casado ha instat Sánchez a aprofitar la “mà estesa” que fa setmanes li va mostrar Javier Esparza. En aquest sentit, el dirigent del PP li ha reclamat que “no taqui” la seva responsabilitat “amb pactes amb els hereus de la banda terrorista ETA”

Malgrat tot, aquesta fórmula compta amb un obstacle gens menor: el PNB, que forma part de la coalició navarresa Geroa Bai, no votaria per una investidura de Sánchez si Navarra és entregada a la dreta espanyolista.

“És difícil pactar amb Bildu a Navarra i després demanar al PP i Ciutadans que s’abstinguin”, ha assegurat Pablo Casado, que ha descartat facilitar-li la investidura sense una rectificació. “No ens pot demanar que ens abstinguem per a continuar fent el mateix”, ha conclòs.