Amb els independentistes no es pot parlar de res. Així ho ha assegurat Pablo Casado aquest dimarts a la tarda, durant el debat de la tramitació dels pressupostos de l’Estat al Congrés de Diputats. “Els independentistes no poden més que dialogar amb el seu advocat o amb el jutge”, ha assegurat el president dels populars, que s’ha felicitat que “gràcies al PP” els presos polítics estan sent jutjats al Tribunal Suprem, i no al TSJC "per jutges nomenats pels partits independentistes" després de recórrer l'Estatut.

“Avui que s’inicia aquest judici contra el pitjor cop des del 23-F, hem de reivindicar la tasca del PP”, ha sostingut Casado, que ha afegit: “Gràcies a aquest grup parlamentari es va recórrer l’Estatut i estan sent jutjats al Tribunal Suprem. Si no, estarien sent jutjats al TSJC amb magistrats nomenats pels partits independentistes al Parlament de Catalunya”.

Només es pot dialogar de com s’aplica l’article 155”, ha insistit Casado durant la defensa de la seva esmena a la totalitat. I ha advertit que “el que està passant és d’extrema gravetat i pretenen allargar-ho més amb aquests pressupostos”. Ha tornat a comparar el procés amb l’intent de cop d’estat del 23-F.

“Quan va haver-hi l’últim cop d’estat, Adolfo Suárez va enfrontar-se amb els colpistes”, ha exemplificat el dirigent popular, dirigint-se a la bancada socialista. I ho ha comparat amb l’independentisme català: “En canvi, el seu cap, Pedro Sánchez, se’n va a Pedralbes a negociar amb ells”.

Pablo Casado ha insinuat que Sánchez allarga la seva estada a la Moncloa “a canvi d’impunitat per al cop, de retirar acusacions o d’humiliar a Espanya”. I li ha etzibat: “Espanya li queda massa gran”. En aquest sentit, li ha recordat que “defensar Espanya requereix defensar la Constitució”.

“Avui tenim la sort de viure en un país en el qual el poder judicial actua i la Constitució es preserva”, ha defensat el president del PP, que li ha reclamat eleccions: “No allargui la seva agonia i convoqui eleccions. Els espanyols ja li ho han demanat”.

Montero l’acusa de “guerracivilista”

En la seva rèplica, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha acusat el dirigent popular de fer servir una retòrica “guerracivilista”, “reaccionària” i “autoritària”. En la mateixa línia, ha criticat que el discurs del PP només alimenta la “crispació”. I li ha preguntat quina concessió ha fet el govern espanyol a l’independentisme: “Li ho dic jo: cap”.

“Vostè qüestiona la legitimitat d’aquest govern però és més legítim arribar a la Moncloa a lloms d’una moció de censura que de la crispació”, ha criticat Montero. I ha afegit: “La proposta del PP per a Catalunya és res. La solució no és intervenir l’autonomia de Catalunya ni l’autodeterminació”.