El president del PP, Pablo Casado, ha lamentat que "la Fiscalia s'hagi posat del costat de Puigdemont" després que el PP hagués presentat una demanda davant de la Junta Electoral perquè no es presentés a les eleccions europees. Casado ha reiterat que estem davant d'una nova ocasió on "el Govern d'Espanya es posa del costat dels que estan fugats de la Justícia".

En un acte polític celebrat en O Pi (A Coruña), Casado ha criticat que l'organisme hagi demanat que s'estimés el recurs de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra la seva exclusió de la candidatura europea de JxCat, en la qual n'ocupaven els números 1, 2 i 3, en creure que es vulnera "el dret fonamental de sufragi passiu" que tenen els polítics fugits.

La JEC, sense unanimitat, va estimar que la llista era una "burla" a la llei en pretendre presentar-se als comicis malgrat estar fugits de la justícia espanyola; i va al·legar que els tres incomplien la normativa electoral en no ser residents de les localitats en les quals estan empadronats, quan la inscripció en el cens electoral és "un requisit indispensable" per exercir el dret al sufragi actiu i també al passiu.

Per a la Fiscalia, aquesta interpretació restringeix el dret fonamental al sufragi passiu dels recurrents, quan la doctrina del Tribunal Constitucional "imposa el deure d'optar per la interpretació més favorable" a l'exercici dels drets fonamentals.

El Tribunal Suprem serà l'òrgan que decidirà ara sobre el recurs presentat per Puigdemont, Comín i Ponsatí i haurà de pronunciar-se sobre si poden o no presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig.

El jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, on han recaigut recursos idèntics dels tres polítics catalans fugits, ha resolt elevar a la Sala Tercera del TS la decisió que correspongui adoptar.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), els tres jutjats del contenciós entenen que el Tribunal Suprem, al qual també van recórrer els demandants, s'ha de pronunciar perquè el recurs planteja qüestions que afecten tant la inelegibilitat dels candidats com la proclamació de les candidatures