Coronavirus i corona. Aquests són els dos ingredients que ha utilitzat el cap de l'oposició, Pablo Casado, per carregar contra el govern de Pedro Sánchez. D'entrada, qüestionant la legitimitat i els resultats de les darreres eleccions: "A Felip VI el vam votar els espanyols; a Garzón i Iglesias no, ja que Sánchez va prometre en plena campanya que no pactaria amb ells".

Una promesa que havia fet temps enrere, ens podem remuntar a l'any 2014, però no en els darrers temps. El líder popular ha estat molt crític amb els dos polítics d'Unidas Podemos, el vicepresident Pablo Iglesias i el ministre de Consum Alberto Garzón, per qüestionar i carregar contra els borbons.

Coronavirus a Madrid

Per això Casado titlla Sánchez d'actuar des "d'una profunda covardia" i li retreu "no donar la cara per defensar el Rei i la unitat constitucional". Fins i tot considera que els atacs dels companys de govern són "il·legals". Una crítica que ha traslladat en el terreny de la crisi sanitària que es viu a Madrid pel rebrot sense aturador dels contagis per coronavirus.

Els populars rebutgen frontalment el confinament absolut tot i que des del govern central tampoc s'ha parlat d'aquesta mesura sinó d'ampliar les restriccions actuals. Una situació que si no es redirigeix sí podria fer-se replantejar el tancament de la Comunitat: "El govern espanyol vol posar Madrid en el focus, ells són els qui han de liderar la batalla contra el coronavirus però de forma objectiva i no només en un territori". 

Casado ha desacreditat els governants però també els gestors científics de l'estat: "Crec que el senyor Illa, el senyor Simón i el senyor Sánchez no poden donar lliçons a ningú". I s'ha avançat a mals majors per preveure un discurs que salvi els seus governants a Madrid, la presidenta Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde José Luis Martínez-Almeida, si la situació empitjora: "Si es declara la pandèmia derrotada, a les poques setmanes comença a haver rebrots i es nega la segona onada i tornes de vacances el mes següent, pot semblar que t'ha agafat el toro". 

L'indult com a amnistia

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja va avançar que el seu executiu inicia tràmits de les peticions d'indult per als presos polítics independentistes. Una decisió que no agrada als populars: "Qualsevol que sobrepassi un marc jurídic passa a la llei de la selva. Per molt que intentin apel·lar al dret a decidir, tot s'ha de fer dins la Constitució i la llei". Casado torna a acusar Sánchez: "Està fent una amnistia de facto modificant el delicte de sedició". 

L'altra cara de la moneda han estat les lloances que ha donat a Vox, el seu soci de govern a Madrid, però també a Andalusia, per la proposta de tirar endavant una moció de censura al govern de coalició: "A Espanya les mocions de censura són constructives, no són per treure governs, sinó per nomenar-los".